JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia väljer WB-CDMA
Efter att ha utvärderat systemet under en längre tid har Telia valt att stöda UMTS-tekniken WB-CDMA, Wide Band Code Division Multiple Access. Det innebär att Telia därmed bestämt sig för hur de vill att framtidens mobiltelefonisystem ska fungera.


UMTS, Universal Mobil Telephone System, ska enligt planerna introduceras år 2002. Meningen är att systemet ska ge användarna tillgång till en mängd nya funktioner, som multimedia och snabba datatjänster.

För detta krävs en standard och Telia har alltså valt att stöda WB-CDMA. Den standarden är avsedd att koda informationen så att radiofrekvenserna utnyttjas på ett mer effektivt sätt.

Japan har också valt att stöda WB-CDMA. Enligt Telia är det svenska och det japanska förslaget till hur standarden ska tas fram i stort sett identiska och det ger stora möjligheter att skapa en gemensam standard.

- Vi är övertygade om att WB-CDMA- är bäst, både ur en teknisk och kommersiell synvinkel, säger Kenneth Karlberg som är VD för Telia Mobile AB.

I januari ska ETSI, den europeiska standardiseringsorganisationen för telekommunikation bestämma sig för vilket av fem olika tekniska system som ska bli basen i nästa generation mobiltelefonsystem. Telia kommer att rösta för WB- CDMA och det kommer också PTT Telecom Netherlands och Swisscom att göra.

Dessutom har mobiltelefonföretagen Nokia och Ericsson också valt att stöda WB- CDMA-standarden.

Björn Segerblad

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)