JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Marknaden för smarta kort når 1,2 miljarder enheter i år
Smarta kort växer fort och analysföretaget Datamonitor förutspår att antalet utgivna smarta kort kommer att uppgå till 1,2 miljarder enheter redan i slutet av 1997.


Datamonitor tror vidare att kort med magnetremsa kommer att försvinna inom kort. För närvarande står Europa för 75 procent av marknaden för smarta kort.

Men de sydostasiatiska länderna ligger inte långt efter och det är bara USA- marknaden som fortfarande förhåller sig kall till smarta kort. 60 procent av de kort som säljs används inom telekombranschen men hälsovård och finansiella tjänster kommer starkt. Analysföretaget förutspår att det kommer att stå för 20 respektive 8,3 procent i slutet av året.

Både Frankrike och Tyskland har dragit igång ett program för att använda smarta kort för ID-kort med hälsovårdskoppling. Den tyska statsbanken har startat en verksamhet med ett slags kontantkort, Geld Karte, med 40 miljoner kunder.

Tillväxten för smarta kort syns också i transportsektorn. I Korea, Hong Kong och London används idag smarta kort i olika projekt.

Björn Segerblad

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)