JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samarbete ska tackla systemkretsar
Verktygsleverantören Cadence presenterar ett ambitiöst industrisamarbete. Målet är att presentera en miljö för att konstruera systemkretsar utifrån färdiga byggblock för maskinvara såväl som programvara. Ericsson är en i skaran på runt tio medverkande företag.


Färdiga byggblock brukar utmålas som räddningen för konstruktörer som ska fylla framtida miljongrindarskretsar. Men dagens metoder för att använda dessa byggblock - som även går under benämningen virtuella komponenter eller IP-block - är fortfarande hårt fokuserad på maskinvarufunktioner. Maskinvaran beskrivs dessutom på låg abstraktionsnivå, registernivån eller lägre.

Detta vill Cadence dotterbolag Alta ändra på med initiativet Felix, där man vill lyfta blicken till systemnivån för att ta hänsyn även till programvaran.



Prioritera och prova


För att inte sväva ut i det blå tar Alta hjälp av potentiella kunder. Hittills har ett tiotal företag anslutit sig till Felix, bland dem IP-leverantörerna Advanced Risc Machines och National Semiconductor plus systemleverantörerna Magneti Marelli och svenska Ericsson.

- Våra partner hjälper oss att prioritera målen och att sedan testa de nya metoderna i riktiga konstruktionsprojekt, säger David Thon som är marknadschef på Alta.

Vad är då målet med Felix? Alta hoppas kunna erbjuda metoder och verktyg för vad man kallar virtuell-komponent-baserad konstruktion. Konstruktören ska kunna bygga arkitekturprototyper genom att fritt blanda virtuella komponenter av både maskin- och programvara.

I planerna finns nya verktyg och tillämpningsspecifika bibliotek för att utvärdera virtuella program- och maskinvarukomponenter, funktionell arkitekturkonstruktion och -verifiering plus gränssnittsbaserad samkonstruktion av maskin- och programvara.

Företaget hoppas kunna presentera de första resultaten mot slutet av 1998.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)