JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samarbetar om smarta batterier
Specifikationer för smarta batterier utarbetas nu av en industrigrupp som samlar både batteri- och kretstillverkare.

Smarta batterier, som trots att de har olika kemisk sammansättning ändå kan utnyttja samma batteriladdare, är målet för en nybildad industrigrupp. Bland de tio företagen som hittills anslutit sig till gruppen finns representanter från både batteri- och kretsindustrin. Gruppen ska utarbeta specifikationer för smarta batterisystem, som också kommer att innebära att batteriers fulla kapacietet utnyttjas bättre. Batteritillverkarna Duracell, Energizer, Toshiba och Varta ingår i gruppen, liksom kretsföretagen Intel och National Semiconductor.

Smarta batterier är försedda med kretsar, som kan lagra information om exempelvis till vilken grad batteriet laddats ur. Batterikretsar kan sedan fås att samverka med utrustningens processor för ett effektivt utnyttjande av batteriets laddning. National Semiconductor, Maxim och Philips hör till de företag som redan utvecklat kretsar och system för kontroll av uppladdning och nyttjande av smarta batterisystem.

Batteriers livslängd kan förlängas väsentligt eftersom sådana kontrollsystem ser till att batterierna inte blir för varma eller laddas upp för mycket. Kontinuerlig mätning av ström och temperatur ger också en bättre fingervisning om när ett batteri är urladdat.

Enklare system, som endast utnyttjar ett spänningsminimum för att bestämma om batteriet är urladdat, kan innebära att upp till 20 procent av batteriets laddning inte utnyttjas, eftersom spänningens tröskelvärde påverkas av värme och högt strömuttag.



Minskat beroende


Intel, som ingår i batterigruppen, menar att utvecklingen av smarta batterisystem kommer att minska den beroendeställning som många tillverkare av exempelvis bärbara datorer står i förhållande till batteritillverkarna.

Intel menar exempelvis att bristen på litiumjonbatterier var en viktig anledningen till persondatormarknadens minskade tillväxt under förra året. Batteribristen uppstod till följd av en fabriksbrand hos Sony, som är den ledande tillverkaren av litiumjonbatterier.

Intel påpekar att tillgängligheten på batterier idag är av yttersta betydelse eftersom så många som en tredjedel av alla nytillverkade persondatorer är batteridrivna. Därför är det viktigt att batterigruppen lyckas utfärda specifikationer, som gör att olika batterityper kan utnyttjas i en och samma utrustning, menar företaget.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)