JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips och Hosiden blir femte störst på LCD
Philips slår sig nu ihop med japanska Hosiden på skärmområdet och bildar världens femte största tillverkare av LCD-skärmar.

Philips dotterbolag FPD, Flat Panel Display, ska gå samman med samtliga Hosidens LCD-aktiviteter. Företagen bildar ett gemensamt bolag som de båda företagen ska äga till hälften vardera. Det holländsk-japanska skärmföretaget får sin bas i Kobe i Japan och kommer så småningom att ha 800 anställda.

Philips har länge letat efter en lämplig asiatisk partner för ett tillverkningssamarbete på LCD-området. Avtalet med Hosiden innebär att de båda företagen får tillgång till varandras tillverkningstekniker. Och enligt Philips kommer Hosidens teknik att gradvis introduceras vid fabriken i Eindhoven.

Om detta innebär att Philips tillverkningsteknik, som företaget åtminstone hittills varit mycket stolt över, lika gradvis kommer att tas ur bruk, vill Philips inte kommentera.



Finansiella muskle
r

För Hosidens del innebär avtalet att företaget får ett nära samarbete med en stor köpare av skärmar. Till skillnad från de ledande LCD-tillverkarna har Hosiden nämligen inte egen tillverkning av elektronikutrustning, som utnyttjar de skärmar företaget tillverkar, utan har förlitat sig på försäljning till utomstående.

Enligt Hosiden är samarbetet inte minst viktigt för att säkra finansieringen av fortsatt forskning och utveckling inom LCD-området.

En partner av Philips storlek var nödvändig för att företaget skulle kunna hålla jämna steg med utvecklingen och klara de stora investeringar tekniken kräver.



Oklart om Eindhoven


Avtalet innebär också att Hosiden kommer att ansvara för försäljningen av skärmar från båda företagen i Sydostasien. Och det, menar Philips, kommer att ge företaget ett bättre fotfäste på den viktiga japanska marknaden.

Philips kommer däremot att ta hand om marknadsföringen av bolagets skärmprodukter i Europa och USA.

Riktigt vad som kommer att hända med fabriken för tillverkning av flata skärmar i Eindhoven och företagets 580 anställda där är ännu oklart. Philips säger endast att det kommer att visa sig inom några månader hur avtalet med Hosiden påverkar Eindhoven-anläggningen. Däremot har Philips redan utökat sin aktieandel i FPD från 70 till 90 procent genom att köpa Sagems och Mercks tioprocentiga andelar i skärmföretaget. De återstående tio procenten ägs av Thomson Multimedia.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)