JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bättre bilder i multimediaburken
Altas nya hjälpmedel Envision är skräddarsytt för multimediatilllämpningar. Systemkonstruktörer kan snabbt definiera, verifiera och optimera multimediasystem på en hög abstraktionsnivå.

Är den digitala TV-mottagaren bra eller dålig? Det kan bara tittaren avgöra. En objektiv måttstock för att värdera bildkvalitet finns inte.

Drömmen för multimediakonstruktören borde därför vara att bokstavligen kunna se hur olika algoritmer påverkar bilden. Gärna innan man ens påbörjat konstruktionsarbetet och kanske halkat in på fel spår.

Och just detta klarar verktyget Envision enligt Cadenceföretaget Alta. Envision är ett nytt tillägg till systemverktyget SPW - Signal Processing Worksystem. Tänkbara tillämpningar är konstruktion av digitala TV-mottagare, beställvideo, videokonferensutrustning och digitala kameror.

Med Envision beskriver systemkonstruktören sin multimediatilllämpning på en hög abstraktionsnivå och testar sedan olika funktioner och algoritmer. Resultatet presenteras som en bild på skärmen. När valet av algoritmer är klart är det dags att dela upp konstruktionen i maskin- och programvara. Slutligen används SPW för att skapa en beskrivning i Verilog eller VHDL.



Objektorienterat är stommen


Envisions hjärta är en objektorienterad simuleringsmiljö baserad på C++. Användaren erbjuds en uppsättning avancerade datatyper som skräddarsytts för multimedia, exempelvis bilder, filmsnuttar samt vektorer med variabel längd.

På så vis tacklas ett knepigt bildbehandlingsproblem. I multimediavärlden är datat nämligen flerdimensionellt. Det räcker exempelvis inte att veta ljusstyrkan hos varje enskild bildpunkt man måste även känna till bildpunkternas placering i förhållande till varandra.

En annan svårighet är att dataobjekten är så stora, ofta 20-30 Mbyte per färgbild. Men Envision kräver ändå inte särskilt stort minne. Hemligheten är den fiffiga minneshanteringen som minimerar såväl minnesbehov som antalet växlingar mellan hårddisk och internminne.



Färdiga funktioner


En annan finess är ett färdigt bibliotek med funktioner för signalbehandling. Här finns exempelvis funktioner för att visa gråskala och histogram, transformer som Fourier och Karhunen-Lòeve, aritmetiska funktioner samt filter.

Företaget menar att man dessutom lätt kan skapa egna funktioner. Tack vare objektorienteringen kan man ärva egenskaper ur bibliotekets färdiga funktionsblock.

Man kan även analysera bilder interaktivt utan att köra en hel simulering. Med hjälp av analysverktyget MAT, Multimedia Analysis Toolbox, som ingår i Envision, kan användaren via menyer välja samma bildbehandlingsfunktioner som erbjuds i Envisions funktionsbibliotek. Man kan även skapa testsignaler och analysera resultat som sparats vid en simulering.



Matteprogram konkurrerar


Envisions farligaste konkurrenter lär bli de generella matematikprogrammen. Ett exempel är Matlab från Mathworks som klarar simulering på hög abstraktionsnivå och har verktygslådor för signal- och bildbehandling. Verktyget har även en länk till SPW.

Envisions trumfkort är snabbare simuleringar och vassare funktioner. Men prisskillnaden är stor. Matlab och jämförbara kusiner är ofta billiga Windowsprogram.

Altas nykomling, som kräver en Unixmaskin, kostar däremot nästan 400 000 kronor. Men då får man SPW på köpet.

Dagens SPW-användare kan uppgradera sina system till Envision för runt 140 000 kronor.

Envision väntas bli tillgängligt före sommaren.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)