JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekorddyra DRAM efter jordbävning
Jordbävningen i Taiwan för drygt två veckor sedan har drivit upp de redan höga priserna på DRAM.

I Taiwan finns större delen av världens kontraktstillverkning av halvledare, och företagen räknar med förluster på över en kvarts miljard kronor.



Dagspriserna på marknaden för 64 Mbits DRAM-kretsar, vanliga i persondatorer, steg från runt 15 dollar styck till över 20 dollar efter jordbävningen som krävde omkring 2 000 dödsoffer.

Så sent som i juli var priset nere under 4,50 dollar, så det var en starkt uppåtgående pristrend som späddes på. Nivån ligger idag alltså mer än fyra gånger högre än vid midsommar.

Det är Internetsurfare som på kort tid har vänt de senaste årens låga efterfrågan på DRAM. Att detta tillsammans med jordbävningen sammanfaller med kundernas laddning inför julruschen har drivit priserna i höjden. När det gäller mindre minnen - på 16 megabit - har priserna visserligen inte fyrdubblats, men likaväl fördubblats under samma tid.



Strömavbrott i en vecka


De taiwanesiska fabrikerna skadades inte särskilt svårt av jordbävningen, vars värsta skalv inträffade måndag 21 september och uppges ha mätt 7,6 på richterskalan. Det var istället det följande strömavbrottet på omkring en vecka som stoppade tillverkningen i landets halvledarcentrum Hsinshu.

Taiwans största kontraktstillverkare av halvledare, TSMC, räknar med att jordbävningen ger företaget förluster på upp till motsvarande en kvarts miljard kronor.

Näst största kontraktstillverkaren, UMC inklusive dotterbolaget Utek, räknar med att avbrottet minskar vinsten med drygt 100 miljoner kronor, fast det är innan ersättningar från försäkringsbolag räknats med. Tillverkningsbortfallet motsvarar 25 procent av produktionen i september och 12 procent av den i oktober. Tillsammans står TSMC och UMC för 75 procent av världens kontraktstillverkning av halvledare.

En del av det taiwanesiska produktionsbortfallet täcktes upp av koreanska tillverkare som Hyundai och Samsung.



AMD drabbas


Ett amerikanskt företag som drabbats - ännu oklart hur svårt - är AMD. Två av de tre företag som tillverkade moderkort till AMDs nya PentiumIII-variant Athlon slogs ut av jordbävningen, något som kan försvåra lanseringen. Även produktionen av LCD-skärmar har påverkats, vilket i praktiken har gynnat koreanska tillverkare.

De senaste åren har trenden varit att kretsleverantörer försöker minska antalet underleverantörer, men skalven i Taiwan har åter väckt diskussion om värdet av "second sourcing", det vill säga att anlita mer än en leverantör för säkerhets skull.

Alexander Kristofersson Frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)