JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson lägger ut billiga mobiler i Taiwan
Den taiwanesiska kontraktstillverkaren Arima ska börja utveckla och tillverka lågprismodeller av mobiltelefoner åt Ericsson. De första Taiwantillverkade telefonerna dyker upp nästa år.
- Arima är bra på teknik och har visat att man kan hantera stora volymer. Och det finns kostnadsfördelar i Taiwan. Det är huvudskälet till valet, säger Bo Albertsson på Ericssons kommunikationsavdelning.
 
I den mån Arima är känt för något så är det som leverantör av bärbara datorer till Compaq. Men i Taiwan finns flera företag som
 
vill in på mobiltelefontillverkning, bland annat Arimas mer namnkunnige konkurrent Acer. Uppemot 18 miljoner telefoner, fem procent av världsmarknaden, kommer att tillverkas där i år, enligt uppgifter i tidningen Veckans Affärer.
 
Avtalet mellan Arima och Ericsson kom till stånd efter vd Kurt Hellströms besök i huvudstaden Taipei i juni. Enligt Veckans Affärer aviserade han redan då att Ericsson skulle lägga ut tillverkning i landet.
 
Det som nu hänt är att man skrivit en avsiktsförklaring om såväl utveckling av nya mobilmodeller som tillverkning av dessa. Ett viktigt mål är att frigöra utvecklingsresurser till mer avancerade terminaler, exempelvis för mobilt Internet.
 
De första Arimatillverkade telefonerna ska börja säljas nästa år. Eventuellt kan även äldre modeller tillverkas i Taiwan, men det är ännu inte bestämt. Vilka modeller som berörs, hur många som ska tillverkas eller hur mycket pengar som omfattas vill inte Ericsson svara på.
 
- Komponentbristen är också en bidragande orsak till att vi nu ökar användningen av underleverantörer, säger Albertsson.
 
Orsaken är att underleverantörerna har egna kvoter hos komponentleverantörerna vilket kommer bland annat Ericsson till godo. Tidigare har finländska Elcoteq varit Ericssons största underleverantör av mobiltelefoner.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)