JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska försvaret testar bärbara bränsleceller
För militärer i fält kan bränsleceller bli ett enkelt och säkert alternativ till batterier. Bra verkningsgrad, kort laddningstid och låg vikt är egenskaper som lockar.
- Hur man än gör med batterier så får man något stort och klumpigt att bära på. Antingen hela ryggsäcken full med primärbatterier eller så måste man ta med sig ett 40 kilos elverk som dessutom låter illa, säger Göran Wrengler, tekniksamordnare på Försvarets Materielverk, FMV.

Att driva radioutrustning med hjälp av bränsleceller skulle vara ett både lättare och säkrare alternativ. Försvaret har därför gett Catella Generics i Järfälla uppdraget att testa olika bränsleceller med uteffekter mellan 30 W och 250 W.

Det FMV främst behöver få svar på är hur väl bränslecellerna tål kyla och värme. Det är dessutom inte riktigt klart vilket sorts bränsle man ska använda.

- Det vanligaste är att bränsleceller drivs med metanol, ammoniak eller vätgas. Men i militära sammanhang är dessa inte alltid så lätta att få tag på, säger Göran Wrengler.

- Av våra erfarenheter från Bosnien vet vi att flygbränsle och diesel ofta är det enda som med säkerhet finns. Därför skulle vi helst vilja driva bränslecellen med reformerad diesel.

Utvecklingen av bärbara bränsleceller har hittills främst drivits av amerikanska forskare. I slutet av juli sålde företaget Manhattan Scientifics i Los Alamos ett nytt vätgasdrivet bränsle- cellsystem till amerikanska armén.

Den cylindriska bränslecellen vägde cirka 250 gram och hade en kontinuerlig uteffekt på mellan 60 och 70 W.

Amerikanska armén ska nu undersöka på vilka sätt den nya bränslecellen kan ersätta batterier.

Manhattan Scientifics är det avknoppningsföretag från Los Alamos National Laboratories som under senare tid utvecklat bränsleceller för mobiltelefoner. I början av året presenterade de en metanol- och vattendriven prototyp stor som ett stavbatteri.

även mobiltelefontillverkaren Motorola har tagit fram prototyper till bränsleceller. Den mest omskrivna drivs av metanol och luft och har upp till tio gånger högre energidensitet än metallhydridbatterier.
Text: Marie Granmar
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)