JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kabel för både ljus och mikrovågor
En ny, högreflekterande koaxialkabel kan komma att ersätta den fiberoptiska kabeln.
Ett forskarteam vid amerikanska MIT har lyckats tillverka en koaxialkabel med ett nytt ämne, kallat totalt dielektrikum. Den nya koaxialkabeln har fördelen att snabbt förmedla strålning från ett brett frekvensområde över långa distanser och runt skarpa hörn utan att polarisationen förändras. Därmed förenas egenskaperna hos den vanliga koaxialkabeln och den fiberoptiska kabeln och kan ersätta dem båda.

Den traditionella koaxialkabeln används vid överföring av radio- och mikrovågor. Den lämpar sig däremot inte för överföring av kortvågig strålning med hög frekvens, som istället transporteras med fiberoptisk kabel. Fiberkabeln kan dock inte, till skillnad från koaxialkabeln, transportera signaler med bibehållen polarisation över långa avstånd.

Totalt dielektrikum bygger på ett nytt slags högreflekterande spegel som kombinerar egenskaper från både metalliska och dielektriska speglar. Det har den metalliska spegelns fördel att reflektera ljus från alla vinklar, men även den dielektriska spegelns höga reflektionsförmåga och små energiförluster. Det kan därmed vinkla ljus snabbt och effektivt i mycket små utrymmen och behålla polarisationen utan att riskera några ljusförluster. Då ljusgången inte längre behöver ta så stor plats kan genombrottet även komma att ha stor betydelse för minskningen av storleken på optiska kretsar.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)