JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Omöjligt enas om samma kapselstorlek
Oenighet råder mellan olika minnestillverkare om vilken kapselstorlek som är optimal att använda i framtida SRAM.
De två olika SRAM-grupperingarna QDR och SigmaRAM förespråkar inte bara olika tekniska lösningar utan även olika slags kapsling.

QDR-konsortiet har satsat på en 13 ¥ 15 mm stor BGA-kapsel med 1 mm bendelning. SigmaRAM-gruppen har däremot enats om en 14 ¥ 22 mm stor BGA med 1 mm bendelning och en 13 ¥ 15 mm stor BGA med 0,08 mm bendelning.

Kevin Petrunich, ansvarig för SRAM-tillämpningar på IBM, hävdar, enligt EETimes, att den större SigmaRAM-variantens fördel är att den klarar större minnen. Storleken är anpassad för att kunna rymma dagens 16 Mbit-minnen och än större storlekar i framiden. Detta är något som han tror QDR-gruppen kommer att få svårt att klara, vilket Mathew Arcoleo, marknadschef på Cypress, motstrider.

- Vi kan idag få in 18 Mbit i ett QDR-minne. Det innebär att vår lösning behöver en yta som är nästan 40 procent mindre än SigmaRAMs, säger han.

Att de olika grupperingarna på sikt satsar på olika standarder för kapsling är något som andra företag i branschen, bland annat Samsung, ser som ett problem. De uppger i EETimes att många av deras kunder är bekymrade och att företaget därför önskar att en kompromiss kunde komma till stånd.

David Chapman, marknadschef hos GSI Techology, tror dock att det i nuläget är mycket otroligt att grupperna skulle kunna kompromissa.

- Idag har båda grupperna kommit alltför långt i etablerandet av sin egen teknik för att det skulle kunna vara möjligt, säger han.

- Diskussionen skulle bli fruktlös, ungefär som om USA och Storbritannien skulle argumentera kring höger- eller vänstertrafik.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)