JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmeringen in i produktionslinan
Gränsen mellan kretsprogrammeraren och ytmonteringsmaskinen är bruten. Data I/O har tagit fram en programmeraruturstning som sitter i mataren och programmerar flashminnen i samma takt som kretsarna monteras på kortet.
Programmerbara kretsar, som flashminnen, Eprom och mikrostyrkretsar, har hittills fått sin programvara nedladdad utanför produktionslinan. Men nu är den gränsen bruten. Data I/O har utvecklat en programmeringsutrustning - Proline Road Runner - som ryms i en matare till en ytmonteringsmaskin.

Utrustningen klarar visserligen enbart flashminnen. Men det är ingen stor begränsning, eftersom det är flashminnesintensiv produktion, av exempelvis mobiltelefoner, som är den primära tillämpningen.

Ska det vara någon poäng med programmering i linan måste naturligtvis hastigheten vara tillräckligt hög. Road Runner programmerar fyra kretsar samtidigt med en hastighet på 0,8 s per Mbit. Det innebär att ett 16 Mbits flashminne kan programmeras och verifieras på 12 sekunder.

- Den största poängen är nog att priset per programmerad komponent sjunker så radikalt, säger Urban Källqvist på Teleinstrument, Data I/Os svenska representant.

Företaget nämner kostnadsreduktioner på 400 procent. En viktig poäng är att lagerkostnaderna kan minska, eftersom man inte behöver lagra de färdigprogrammerade komponenterna innan de monteras. En ändring i programvaran kan laddas ned på någon minut. Nedladdningen görs än så länge via PCMCIA-kort, men en Ethernetversion är planerad till hösten.

Programmeraren är framtagen i samarbete med Siemens, och finns än så länge endast för tre av detta företags monteringsmaskiner. Men framöver ska den även anpassas till Fujis, Panasonics och Universals maskiner.

Road Runner finns för beskådan i Teleinstruments monter, B09:02.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)