JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Picoturbo rider på Arms segertåg
Det två år gamla Kalifornien- företaget Picoturbo har utmanat Arm genom att ta fram en billigare kopia av den populära Arm9-processorn. Engelska Arm har svarat med att stämma Picoturbo för patentintrång.
Det var väl bara en tidsfråga innan någon skulle ta fram en kopia av Arms framgångsrika 32-bitars inbyggnadsprocessorer. Företagets arkitektur tillverkades i fjol i över 150 miljoner exemplar och blev därmed den största 32-bitsarkitekturen. Större än 68k/Coldfire från Motorola som länge legat i topp.
 
Picoturbos processor är precis som Arm9 en 32-bitars riscprocessor med en fem steg lång pipeline och en fullt statisk kärna. Den kommer i tre varianter. pT-100 är den enklaste med en del funktioner bortskalade.
 
Den kan klockas i 100 MHz i en 0,25 µm-process och förbrukar då 1,2 mW. Toppmodellen pT-120 klarar 250 MHz och förbrukar
 
3,0 mW. Ingen av de tre modellerna är helt kompatibla med Arm9, det är bland annat flyttalsoperationerna som saknas.
 
pT-100 och pT-110 finns som mjuka kärnor, halvmjuka kärnor och hårda kärnor i olika varianter, bland annat som Verilogkod, krypterad RTL-kod, nätlista på grindnivå och i GDSII-format. De hårda kärnorna är framtagna för tillverkning hos TSMC och UMC.
 
Företaget uppger att man redan har tio licenstagare. åtta av dessa har licensierat halvmjuka kärnor och två hårda kärnor.
 
Villkoren för licenserna uppges vara förhandlingsbara. För varje tillverkad processor får man betala cirka sex cent och för licenser slutna före den 1 juli i år finns ett tak på 10 miljoner enheter. Arm lämnar inga uppgifter om sina licensvillkor men Picoturbo hävdar att kunderna kan spara 50 procent eller mer genom att välja deras produkter.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)