JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microelectronics öppnar i Linköping
Ericsson Microelectronics har öppnat ett konstruktionscentrum i Linköping. Idag sitter bara sex konstruktörer där, men tanken är att den goda tillgången på östgötska elektronikingenjörer ska stötta företagets snabba tillväxt.
Det nya centret ligger bland Ericssons andra kontor i Mjärdevi Science Park, en bit sydväst om centrala Linköping. Hittills sitter sex konstruktörer i lokalerna men om man räknar in industridoktorander och personal som sitter i andra lokaler så blir antalet medarbetare tio eller elva. Och tanken är att verksamheten ska växa snabbt, även om ledningen för Microelectronics inte säger sig ha bestämt sig för hur snabbt det ska ske.

Till en början ska konstruktörerna i Linköping göra ADSL/VDSL-kretsar för modem och basstationer. De personer som sitter där idag utvecklar AD/DA-omvandlare till sådana. Men tanken är att de snart också ska få sällskap av utvecklare på det expansiva Bluetooth-området.

Det nära samarbetet med universitetet framhålls som en poäng. Universitetet står för utbildning och allmän forskning medan Ericsson Microelectronics står för industritillämpad forskning och produktutveckling. Mellan de olika nivåerna ska flödena av medarbetare och idéer vara så stora som möjligt, är tanken. Fyra av dagens anställda är industridoktorander vid universitetet.

I det EU-sponsrade forsknings- och kompetenshöjningsnätverket Europractice har Linköpings universitet hört till de institutioner som konstruerat flest kiselkretsar. Svenska Grindmatriser och Sicon utvecklar visserligen kretsar i Linköping men Ericsson kan bli den första större arbetsgivaren.

- De jobb som finns i Linköping är mer att bygga kretskort och programmera FPGAer, säger Mikael Rudberg som är forskningsingenjör och projektledare vid det nya centret.

Ett annat syfte med etableringen i Linköping är att komma närmre många potentiella kunder i och kring snabbväxande Mjärdevi Science Park.

Text: Alexander Kristofersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)