JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radiolänkar ska bli Vikings nästa storsäljare
Göteborgsföretaget Viking Telecom siktar på att bli en stor leverantör av radiolänkar för bredbandskommunikation i kabel-tv-nät och vanliga telenät.
Viking Telecom startar nu försäljningen av sin produkt Terralink i Europa, skräddarsydd för interaktiv bredbandskommunikation i kabel-tv-nät. Ytterligare ett radiolänksystem för telekombolag är under utveckling. Den länken skall klara interaktiv bredbandskommunikation och kundgruppen är mer traditionella nätoperatörer.
 
- Våra kabel-tv-produkter kommer att svara för en signifikant andel av omsättningen, mellan 10 och 50 procent, säger Göran Nordlund, vice vd.
 
Han vill dock inte uppge någon tidshorisont men företaget är tvingat att snabbt hitta en ersättare till de linjeväljare för att styra telefontrafik, Least cost routrar, som hittills varit huvudprodukten. I och med förvalsreformen som genomförts i Europa reduceras marknaden för linjeväljarna.
 
Det finns många leverantörer av radiolänkar men Viking menar att man hittat en nisch där företaget inte sett någon konkurrent hittills, radiolänkar skräddarsydda för interaktiva bredbandstjänster i kabel-tv-nät. Terralink klarar analog tv, digital tv, Internet och telefoni.
 
När kabel-tv-näten uppgraderas för interaktiva bredbandstjänster kommer nätoperatörerna att etablera en stor huvudcentral som betjänar största möjliga geografiska område. Idag har många kabelbolag ett flertal mindre så kallade huvudcentraler spridda på flera bostadsområden.
 
För kabel-tv-bolagen blir det helt enkelt kostnadseffektivt att knyta samman många mindre kabelnät till en gemensam huvudcentral med hjälp av radiolänk när det inte finns kablar dragna för ändamålet.
 
- I Södra Europa där penetrationen av kabel-tv inte är så stor, är det väldigt intressant med vår lösning. Det används en hel del länkar i de befintliga kabel-tv-näten. När de ska uppgraderas för att klara interaktiva tjänster så måste de bytas ut, säger Nordlund.
 
Terralink klarar 3,6 Gbit/s nedströms mot det lokala bostadsområdet och 330 Mbit/s uppströms till huvudcentralen. Det modulationssystem som används för digital överföring är QAM64 och det räcker för 30 Mbit/s per 5 MHz-kanal, anger Viking.
 
Den stora poängen med systemet är flexibiliteten. Ett kabelbolag kan överföra 30 analoga tv-kanaler, 30 digitala tv-kanaler och Internettrafik på nedlänken som disponerar 620 MHz. Dessa frekvenser finns i bandet 17,300 GHz till 17,920 GHz. För uppströms trafik disponeras 55 MHz i 18,7 GHz-bandet. Kabelbolagen kan sedan fördela om kapaciteten över tiden och öka andelen för digital-tv och Internet.
 
Terralink följer den amerikanska Docsis-standarden. Viking skall även börja sälja ett kabelmodem som följer Docsisstandarden.
 
Vid sidan av Terralink har Viking Telecom även startat utvecklingen av ett radiolänksystem avsett för bredbandsanslutning av mer traditionellt slag.
 
Det handlar om en dubbelriktad radiolänk som skall erbjuda 25 Mbit/s till abonnenten, vilket kan passa mindre företag. Denna radiolänk utvecklas tillsammans med det norska företaget Axxessit.


anv_13 anv_13
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)