JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Repeatrar ger billigt bredband i radionäten
Den amerikanska operatören Teligent räknar med att kunna spara miljardbelopp tack vare en helt ny generation repeatrar i sitt radiobaserade bredbandsnät.
Den nya produkten har utvecklats av Teligent och systemlerantören Remec och de uppger att de är först i världen med en bredbandsrepeater avsedd för punkt till multipunktnät.
 
- Vi har inte hört talas om någon annan leverantör som har en motsvarande produkt, säger Lou Olsen, vice VD i Teligent till Elektroniktidningen.
 
- Det var vår egen idé att utveckla den nya repeatern, säger han.
 
Storskalig utbyggnad med de nya bredbandsrepeatrarna startar nu i sommar och Olsen räknar med att ha infört tekniken i hela nätet nästa år.
 
Teligent har licenser för att driva radiobaserade bredbandsnät i drygt 70 amerikanska storstäder och 40 nät är utbyggda. Nortel och Hughes levererar nätutrustningen. Teligent bygger huvudsakligen punkt till multipunktnät som kan erbjuda abonnenterna kapacitet med upp till 45 Mbit/s, i första hand för telefoni och Internettjänster. Värdet på företagets nät är idag cirka åtta miljarder kronor efter en snabb utbyggnad som tog fart 1999.
 
Idag har Teligent 1 200 basstationer i sitt punkt till multipunktnät.
 
Problemet är att varje basstation inte når ut till hela sitt täckningsområde.
 
Många möjliga kunder hamnar i radioskugga eftersom stora fastigheter står i vägen för radiosignalen. Bredbandsnätet kräver fri sikt, line of sight, mellan sändare och mottagare. I praktiken har detta lett till att radionätet normalt bara når 50-60 procent av de kunder som bor i det täckningsområdet för vilket Teligent har fått licens.
 
Genom att placera ut repeatrar kan Teligent nå upp till 90 procent av de möjliga kunderna i täckningsområdet, enligt de erfarenheter man har. Det andra alternativet för att höja täckningen är att bygga ut nya basstationer. Men priset för att höja täckningen till 90 procent med hjälp av repeatrar är cirka 100 000 kronor. En enda ny basstation kostar cirka 2 miljoner.
 
Teligent är dessutom den enda nätoperatören i USA som bygger radiobaserade bredbandsnät för 24 GHz-bandet. Teligent har licens för 400 MHz i 24 GHz-bandet. Varje bassystem omfattar 40 MHz, 20 MHz för ner- respektive upplänk. För nedlänk används modulationssystemet 64 QAM och för upplänk QPSK. Kapacitet i länken är 45 Mbit/s. Teligent ansluter varje abonnent med minst en förbindelse med kapaciteten 45 Mbit/s.
 
Svenska repeaterexperter håller med om fördelarna med den nya repeatertekniken.
 
- Men det förefaller som om Teligent överdriver möjligheterna att spara. Om trafiken blir stor då måste sannolikt fler basstationer installeras för att klara kapacitetsbehovet, säger Henrik Huss, chef för repeaterprodukter hos Allgon System, Sveriges största leverantör av repeatrar.


anv_13 anv_13
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)