JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Engelsk plastskärm får bättre färg
Skärmar med ljusemitterande polymerer har tack vare ett samarbete mellan Cambridge Display Technologies och Seiko Epson fått en kommersiellt acceptabel färgskala.
Forskare hos den brittiska plastskärmsspecialisten Cambridge Display Technologies, CDT, och dess japanska licenstagare har förbättrat färgen i de ljusemitterande polymerskärmar man gemensamt håller på att utveckla.
 
Enligt CDTs tekniska direktör Jeremy Burroughes har den senaste prototypskärmen en färgskala som motsvarar den hos flera produkter på marknaden, bland annat en av Sonys bärbara datorer. Det innebär att CDT nu anser sig ha nått en kvalitetsnivå som är kommersiellt gångbar.
 
Färgskärmen, som mäter 5,3 cm på diagonalen, har 200 gånger 150 bildpunkter, vardera med nio delpunkter bestående av tre rader av polymerpunkter som emitterar rött, blått, och grönt ljus. För att ge en fullständig färgskala har den också 16 gråskalenivåer. Enligt CDT kan gråskalorna utökas ytterligare för att ge ännu bättre färg.
 
Tillsammans med Seiko Epson har CDT även förbättrat den inkjet-baserade tryckprocess som utnyttjas för deponering av polymerpunkterna. Enligt Jeremy Burroughes återstår dock en hel del utvecklingsarbete innan en kommersiell färgskärm är redo för lansering. En annan av företagets licenstagare, Philips PolyLED-enhet i Nederländerna, lanserar dock snart en monokrom version av tekniken för användning i skärmar för mobila tillämpningar. Företaget har en pilotanläggning igång och planerar att starta kommersiell tillverkning under hösten.
 
CDT har nyligen tecknat ett licensavtal med taiwanesiska Delta Electronics, som tillsammans med CDT ska utveckla böjliga skärmar till datorer baserade på ljusemitterande polymerer. Polymererna har mycket snabb svarstid, vilket gör dem särskilt lämpade för videotillämpningar. Dessutom blir polymerskärmar mycket tunna, lätta och energisnåla samtidigt som skärmbilden kan ses från en vid vinkel.


Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)