JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Näsa på två chips kommer i vår
Svenska Applied Sensor kommer under början av nästa år att börja tillverka sin elektroniska näsa i en tvåchipslösning. På sikt ska även enchipsversionen vara framme.
Den elektroniska näsan, den mikromekaniska gassensor som utvecklats av Applied Sensor i Linköping, har väckt stor uppmärksamhet. Företaget, som fram till nyligen hetter Nordic Sensor Technologies, har börjat användas i livs- och läkemedelsindustrin, och man har samarbetsavtal med bland andra Electrolux och Alfa Laval Agri.

Hittills finns dock inte mer än 80 elektroniska näsor i drift. Nu släpps dock ett handhållet system till lägre pris, och nästa år ska utvecklingen ha gått så långt att massproduktion kan börja.

- Vi kommer med en tvåchipslösning i början av nästa år. En enchipsversion är också planerad, säger Andreas Bunge, ansvarig för affärsutveckling.

Härom veckan köpte man sin tyska kollega Motech med nio anställda, vilket ökar såväl produktsortimentet som forsknings- och utvecklingskapaciteten. Motech gör en så kallad QMB-sensor, Quartz Micro Balance, som reagerar med frekvensförändring när en viss molekyl fastnar.

- Det är en stabil och flexibel lösning som hittills haft måttlig känslighet. Men Motech har lyckats öka känsligheten, säger Bunge.

- Vi har lärt oss hur man kommersialiserar sensorer, något vi tänker tillämpa på Motechs produkter. De har hittills varit mer av ett forskningsföretag, men med mycket intressant teknik.

Steget från gassensor till vätskesensor - från elektronisk näsa till elektronisk tunga - är inte heller långt bort. Applied Sensor har sökt patent för en sådan och har projekt på gång.

- Den utvecklingen kommer att gå snabbare än med näsan. Nu vet vi hur man gör, säger Bunge.

Företaget samarbetar med forskningsinstitutet Acreo i Norrköping och Stockholm, och håller även regelbunden kontakt med sensorforskarna på Imego i Göteborg. Den sensortestare som Imego demonstrerade på Komponentmässan i Göteborg i början av september innehöll bland annat en sensor utvecklad av företaget i samarbete med Acreo.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)