JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarindustrin fortsätter växa
Halvledarindustrin har fortsatt vind i seglen. Bara för i år förutspår prognosföretagen en tillväxt på mer än 35 procent. En stor del av ökningen beror på expansionen inom kommunikationssektorn.
För flera företag i halvledarbranschen blev resultaten för tredje kvartalet lägre än förväntat. Detta har skapat en viss oro över att den ekonomiska tillväxten börjar mattas av och att behovet av halvledarkomponenter börjar mättas. Men marknadsanalysföretaget Semico Research förutspår dock att den starka tillväxten inom halvledarindustrin kommer att hålla i sig året ut och även under 2001. Den totala försäljningen av halvledare förutspås växa med 36 procent under 2000. På Semico tror man i stället att de sjunkande tillväxtsiffrorna som många halvledarföretag uppvisar för tredje kvartalet snarare beror på att företagen hade ovanligt hög tillväxt under andra kvartalet.

Prognosföretaget Dataquest ger en liknande prognos, halvledarmarkanden beräknas generera en vinst på nästan 232 miljarder dollar, vilket ger en tillväxt på 37 procent jämfört med förra året. Dataquest pekar ut minnesmarknaden som den snabbast växande området. Här ligger tillväxten på mer än 60 procent. ökningen beror på främst på den kraftiga expansionen inom kommunikationssektorn. Behoven på PC-markanden utgör i sin tur en allt mindre del av tillväxten.

- Idag finns det brist på bland annat flashminnen, mikroprocessorer och vissa DRAM-arkitekturer, säger Mark Giudici, chefsanalytiker på Dataquest.
- Speciellt när det gäller flashminnen kommer priset därför att fortsätta öka. Bristen på minnen kommer att hålla i sig inom det närmsta året.

Semico Research varnar däremot för att den snabba produktionsökningen inom halvledarbranschen kan leda till att man får problem med överproduktion redan under 2002 med en medföljande avmattning av den starka tillväxten. Dataquest är mer optimistiska i sitt siande om framtiden. De tror att den höga tillväxttakten kommer att hålla i sig under 2002 och 2003, även om procenttalen inte kommer att nå upp till samma höga nivåer som i år. Först under 2004 tror man att tillväxten kommer mattas av.


Lisa Ringström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)