JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nationellt nätverk för sensorutveckling
Utvecklingen av nya sensorer i Sverige måste samordnas, framför allt måste kontakten mellan högskolans forskare och sensortillverkare bli bättre. Den slutsatsen drar Sveriges Provnings och Forskningsinstitut (SP) i en rapport framtagen för Nuteks räkning.
SP hoppas på bättre sensorer med nytt nätverk.

Rapporten heter "Forskningsnätverk för tillämpad sensorutveckling och mätteknik" och föreslår att ett nationellt nätverk bildas för att sprida kunskap om sensorutveckling och tillverkning. Tanken är att nätverket ska centreras runt sensorutvecklare och samordnas av SP själva.

- Ett liknande nätverk finns redan i Danmark. Där har man satsat 100 miljoner kronor på tre år, säger docent Leslie Pendrill som är forskningschef på SPs metrologiavdelning.

Lika mycket pengar eller mer tror han kommer att krävas för att driva nätverket i Sverige. För att finansiera projektet har nätverket sökt tre miljoner kronor på tre år hos Nutek. Ytterligare finansiärer kommer att kontaktas under nästa år, vem eller vilka är inte offentliggjort. Nutek har lovat att lämna svar om finansieringen före årsskiftet och nätverket hoppas starta sin verksamhet i januari 2001.

Om planerna går i lås blir nätverkets första projekt att sätta samman en sökbar databas med information om de sensorprojekt och den forskning som redan bedrivs.

Förutom att sprida information mellan utvecklare, forskare och tillverkare hoppas nätverket kunna driva egna utvecklingsprojekt.

- Får vi hela beloppet som vi söker så kan vi driva speciella projekt i olika konstellationer för att ta fram sensorer för olika tillämpningar.


Jonas Ryberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)