JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. För många små tillverkare av analogt
Många spekulerar i att fler tillverkare av analogt kommer att köpas upp nu när Texas Instruments sett om sitt hus.
Texas Instruments köp av Burr Brown är den högst värderade affären inom halvledarindustrins historia. Hela 7,6 miljarder dollar i egna aktier har företaget betalt för Burr Brown, vars försäljning knappt uppgår till 400 miljoner dollar per år.
 
Förutom att affären är hissnande, så har den också satt strålkastarljuset på den analoga företagsvärlden. Den stora frågan just nu är vad Texas Instruments värsta konkurrenter, såsom Infineon, On Semiconductor, Philips och ST Microelectronics, tänker göra för att inte tappa greppet. Framför allt spekuleras det i om företag som Analog Devices, Linear Technology och Maxim kan vara potentiella köpobjekt.
 
Det finns flera anledningar till att analytikerna förväntar sig nya dyra affärer där tillverkare av analoga komponenter är inblandade. För det första finns det en uppsjö företag inom området. Idag står analoga komponenter för runt 15-20 procent av den totala halvledarmarknaden räknat i pengar, medan de tio största företagen endast regerar över 55 procent av kakan.
 
Stor försäljningsökning
 
Tittar man istället på andra områden inom halvledarindustrin, exempelvis DRAM, SRAM, flash, processorer eller PLD, så kontrollerar de tio största företaget hela 90 procent eller mer av marknaden.
 
För det andra har efterfrågan på analoga komponenter skjutit i höjden rejält på sistone. Om man jämför försäljningen i pengar för första kvartalet i år med samma period förra året så har ökningen varit 88 procent för spänningsregulatorer 71 procent för analogt inom telekom, 62 procent för gränssnitt samt 61 procent förstärkare, enligt prognosföretaget IC Insight.


Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)