JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljoner till het elektronik i Jönköping
KK-stiftelsen bidrar med drygt fem miljoner kronor till utveckling av elektronik för höga temperaturer. Pengarna satsas i ett nytt projekt på Högskolan i Jönköping och leds av forskningsinstitutet Acreo.
Satsningen omfattar till en början två till tre nya tjänster varav en adjungerad professor i Jönköping under två år. Men Acreo hoppas på tillväxt och mer pengar från näringslivet för att kunna skapa fler tjänster och ett permanent center för forskning om högtemperaturelektronik.

Att forskningen hamnar just i Jönköping beror enligt Chris Harris, avdelningschef för kiselkarbidelektronik på Acreo, på att det finns intresse från industrin där. Forskningen i Jönköping kommer att anknyta till den forskning på byggsätt och multichipsmoduler, MCM, som institutet redan har i Norrköping.

- Vi kommer att titta multichipsmoduler för höga temperaturer, säger Chris Harris.

För att klara temperaturer på över 200 grader Celsius tänker Acreo titta på alternativ till kisel i form av bland annat kiselkarbid. Forskarna kommer också att titta på nya sätt att förpacka elektroniken och vägar att effektivt leda bort värmen.

Elektronik som klarar höga temperaturer är intressant bland annat i fordonsindustrin där temperaturtåliga komponenter kan användas i direkt anslutning till motorer och bromsar. Vid sidan av forskningen räknar institutet också med att kunna bidra till utbildning på området.

- Vi vill ju kunna rekrytera duktigt folk där i framtiden, säger Chris Harris.

Forskningen i Jönköping väntas komma igång under våren 2001 och förutom i nya tjänster kommer pengar att investeras i viss laboratorieutrustning.

Acreo finns sedan tidigare etablerat i Norrköping, Kista och Härnösand. Under 2001 räknar Chris Harris med att man kommer att etablera sig på ytterligare två högskoleorter vid sidan av Jönköping.


Jonas Ryberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)