JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brist på ingenjörer största hindret för SCI
Nya jobb för femtio ingenjörer eller tekniker. Det är vad Robert Hallenbeck, utvecklingschef på SCI Design Center i Motala, hoppas kunna erbjuda om orderingången håller vad den lovar och konjunkturen inte sviker. Men det största hindret är inte marknaden, det är svårigheten att rekrytera personal med rätt utbildning.
Det var ett knappt år sedan som Nokias utvecklingsavdelning för multimediaterminaler och tv-boxar i Motala såldes till den amerikanska kontraktstillverkaren SCI Systems. Själva fabriken hade SCI förvärvat redan våren 1998.
 
Den gamla utvecklingsavdelningen heter numera SCI Design Center och är en egen division inom SCI. Design Center har följaktligen försetts med en amerikansk utvecklingschef, och han hoppas på en kraftig expansion under det kommande året.
 
- Vi satsar hårt på att hitta nyutexaminerade från högskolorna i Linköping och Norrköping. Men om det inte räcker till kan vi tänka oss att istället låta Stockholmskontoret expandera. Det blir en del logistiska problem, men utvecklingsarbetet behöver inte bedrivas i anslutning till produktionen, säger Robert Hallenbeck.
 
Bygga upp SCI-anda
 
I Robert Hallenbecks uppdrag som utvecklingschef ingår även att han ska avveckla sig själv. Om två till tre år räknar han med att ha fått Nokias gamla utvecklingsavdelning att agera som ett fullfjädrat SCI-företag. Och ersatt sig själv med en lämplig lokal förmåga:
 
- Det ser jag inte som ett problem överhuvudtaget. Svenskarna är oerhört kompetenta, jag ska bara hitta rätt person och sätta in honom eller henne i jobbet, säger Robert Hallenbeck.
 
Han är inte heller särskilt oroad över den ekonomiska nedgång för elektronikmarknaden som märkts av i USA.
 
- Jag tror att marknaden kommer att förbättras under 2001. Det är inget antagande baserat på allmän optimism, utan det bygger helt på signaler jag får från våra kunder.


Torun Bager
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)