JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Processorn Super H får egen firma
Super H-processorn, framtagen i samarbete mellan ST Microelectronics och Hitachi, får ett eget bolag. Arkitekturen, som är en av de mest omtalade icke-amerikanska, får därmed en tydligare och mer fokuserad organisation i ryggen. Det nya bolaget ska fokusera på inbyggnadstillämpningar, och målsättningen är hög:
- Bolaget ska göra Super H-arkitekturen till industristandard för digitala konsumentprodukter, bilelektronik och telekommunikation, säger Hitachis högste chef Esuhiko Shoyama i ett pressmeddelande.

Han lovar att det nya företaget ska få mandat och resurser nog att utveckla och marknadsföra nya versioner av processorn.

Bolaget får sin bas i kaliforniska San José, med lokalkontor i Japan och Storbritannien.

Ett hundratal personer ska rekryteras dit, de flesta från ST och Hitachi. Det blir till en början hälftenägt av dessa två, men man kommer att söka nya finansiella delägare.

Super H-familjen består av både 32- och 64-bitarsprocessorer, levererade som färdiga kretsar såväl som i form av så kallade IP-block (intellectual property), alltså byggblock för inbyggnad i tillämpningsspecika kretsar.

Den finns i sex versioner, SH1 till SH4 plus två versioner med funktioner för digital signalbehandling. Utvecklingen av SH5 har ägt rum sedan 1988, och till hösten ska man också påbörja arbetet med SH6 och SH7.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)