JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kapseln stjäl dyrbar yta

En av de viktigaste anledningarna till att använda små kapslar är att de sparar dyrbar yta på kretskortet. Extremfallet flip-chip, en okapslad krets som ansluts med hjälp av lödkulor, upptar enligt Max Gerhard Seitz på Siemens bara 11 procent av den yta en mer konventionell QFP-kapsel skulle kräva. Då är allt annat lika, samma krets, samma benantal och samma elektriska krav.

Minikapseln CSP upptar 13 procent av QFP-kapselns yta. Det är visserligen lite mer, men enligt Walter Hecker på Tessera uppväger den vinsten inte nackdelarna med flip-chip.

- En del tillämpningar kommer möjligen att kräva flip-chip av utrymmesskäl. Men man sparar faktiskt inte särskilt mycket yta med flip-chip jämfört med CSP, sade han.

Hecker menar också att i jämförelse med flip-chip talade mekaniska egenskaperna för CSP i allmänhet och företagets egen mikro-BGA i synnerhet.

- Med CSP behövs ingen fyllning under kiselskivan och kretsarna blir också fukttåliga.

- Mikro-BGA klarar dessutom påfrestningarna som uppstår då konstruktionen utsätts för varierande temperaturer, eftersom bondtrådarna är elastiska nog att ta upp mekaniska spänningar.

Hecker och Seitz är också överens om att tidigare alternativ, som TAB och COB inte sparar tillräckligt mycket yta för att

vara kostnadseffektiva. Dessa tekniker anses idag vara återvändsgränder, trots att Intel använder TAB för Pentium för bärbara datorer.

AE

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)