JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digital: Intel har stulit vår teknik
I en överraskande stämning anklagas nu Intel av Digital Equipment för att använda stulen teknik i Pentiumfamiljen. Stämningsansökan lämnades in den 12 maj och rör patentintrång på tio punkter.

Domstolstvister tillhör vardagen i USA. Men Digitals angrepp kom utan förvarning och är riktat mot hela Pentiumfamiljen. Digital kräver ekonomisk kompensation och dessutom att tillverkningen av Pentium, Pentium Pro och Pentium II stoppas.

Skulle Digital vinna blir det ett dråpslag för Intel. Pentiumfamiljen står för cirka 20 av företagets prognostiserade omsättning på 27 miljarder dollar för innevarande år.

Intel tillbakavisar anklagelserna som grundlösa.

Upprinnelsen till konflikten härrör sig från 1990 då Digital försökte övertala Intel att använda Alphaarkitekturen till nästa generations x86-processorer. Intel fick enligt Digital tillgång till konstruktionsunderlag men i slutet av 1991 tackade man nej. Två år senare lanserades Pentiumprocessorn.

Digital hävdar nu att Intel kopierat metoder för att snabba upp processorn. Det handlar bland annat om hur resultaten för vissa beräkningar gissas istället för att man inväntar det beräknade värdet. Om gissningen visar sig vara rätt kan mycket tid sparas.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)