JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imego knoppar av ljus idé för "sista biten"
På forskningsinstitutet Imego har man utvecklat en prototyp till en optisk länk som på avstånd upp till 500 meter fyller samma funktion som en fiber - fast utan fiber.Länken ska nu börja säljas av det avknoppade bolaget Albax Systems.
En optisk länk består i princip av en laser som sänder rätt ut i luften, och en mottagare som läser av ljuset. Idén är tilltalande enkel, och långt ifrån ny. Amerikanska företag som Airfiber och Terabeam, liksom japanska Canon, har försökt exploatera den.

- Det finns ett 20-tal företag som gör optiska länkar. Men ingen marknadsledare. Många saknar industriell bakgrund, kan ha svårt med leveranserna och ha höga priser, säger Leif Bergstedt, en av Albax grundare som också varit med i produktutvecklingen på Imego.

1 Gbit i 500 meter
Det som efterfrågas är, enligt honom, produkter som klarar 1 Gbit på avstånd upp till 500 meter och kostar under 100 000 kronor för ett par sändare och mottagare. Vilket är precis vad Imego har utvecklat. Konkurrerande produkter kostar minst dubbelt så mycket.

Priset avgörs till viss del av vilken våglängd man väljer att jobba på. För längre avstånd, och för minskad väderkänslighet krävs våglängder uppåt 10 um, och därmed dyrare lasrar. För kortare avstånd duger kortare våglängder i det synliga spektrat, kring 700 nm.

Enligt Albax är utomhusmiljön ett större problem än vädret. Många konkurrerande lösningar har problem med kondens som orsakar förskjutningar av lasern och försämrar prestanda även vid fint väder. Imego har löst detta med ett patenterat hermetiskt byggsätt.

Albax siktar inte i första hand på att bygga upp hela nät, utan snarare på att komplettera existerande fibernät i vissa nischer. Den troliga volymtillämpningen blir de sista 500 meterna i stadsnät och andra fibernät. Snabba lösningar i väntan på att en fiber ska grävas ned på ett visst ställe och backup till existerande fiber är också viktiga områden.

Ingen licens krävs
- Många företag har all sin datakommunikation i en och samma fiberkabel, och det gör dem sårbara. Om en sådan fiber skulle grävas av så kan det resultera i kaos på företaget, säger Leif Bergstedt och konstaterar att risken kan elimineras med en optisk länk som backup.

En stor poäng med optiska länkar är att de går snabbt att sätta upp - det tar bara några timmar. Och till skillnad från mikrovågslänkar kräver optiska länkar ingen licens.

Imegos första prototyp fanns framme redan i slutet av förra året. Men den urusla telekomkonjunkturen har gjort att man väntat med lanseringen. Under tiden har man också tagit fram en andra version av prototypen.

Albax har fått sin första finansiering från Imego, och är i det känsliga skedet då de första kunderna ska övertygas om produkternas förträfflighet samtidigt som investerare måste skjuta till kapital.

Prototypen kommer att introduceras i Imegos monter på Komponentmässan i Göteborg. Där ka Leif Bergstedt även hålla ett seminarium i ämnet.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)