JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Webbtjänster i inbyggda system
Wind Rivers programvaruplattformar för industriautomation (IA) och för industriapparater (ID) stöder i version 2.0 så kallade webbtjänster.Det betyder att IA och ID stöder XML, Soap och WSDL.
Dokumentformatet XML (extensible markup language) växer just nu fram som en standard för alla typer av tillämpningsprogram i alla operativsystem.

I alla fall i pc- och serversystem. Men snart kanske även i inbyggda system - Wind River pekar bland annat på att industriella system idag behöver kunna samverka med administrativa system för resursplanering och övervakning.

En webbtjänst är en server som använder kommunikationsprotokollet Soap (simple object access protocol) för att sända och ta emot XML-dokument.

Språket WSDL (web services description language) används för att definiera ett specifikt Soap-gränssnitt för en specifik webbtjänst.
IA 2.0 och ID 2.0 stöder webbtjänster. Och har dessutom fått ökade prestanda för Internetprotokollet TCP/IP, vilket är bra i sammanhanget eftersom Soap-protokollet har ett stort overhead.

Plattformarna, som använder realtidsoperativsystemet VX Works, har dessutom fått stöd för USB 2.0 och ett utökat stöd för kretspaket för CAN.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)