JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
USAs TV-bransch går nu till öppen motattack mot Microsofts försök att stoppa en standard för marksänd digital-TV och föreslår att USAs federala regleringsmyndighet FCC tillstyrker det liggande standardförslaget före årsskiftet.

En grupp dataföretag med Microsoft och Intel i spetsen har föreslagit att USA inte skall ha någon gemensam standard för digital-TV och i augusti blev det klart att dataindustrin fått stöd av både presidenten och FCCs ordförande.

(Se Elektroniktidningen 96:17, s 8)

Den 28 oktober gick USAs TV-industri till hård motattack.

- Detta försök i elfte timmen av Bill Gates och ett fåtal dataföretag att kullkasta standardardiseringen av ett digitalt marknät är emot konkurrensen och egennyttigt. Konsumenterna vill inte bli tvingade att köpa nya datorer och programvara varje år för att se sitt favoritprogram, säger Eddie Fritts, ordförande i National Association of Broadcasters (NAB).

NAB vill att en TV-apparat skall följa standard och att konsumenterna därmed får en garanti att den kan användas i hela landet. Förslaget från dataföretagen innebär att USA inte får någon gemensam standard, varje TV-station har valfri standard.Ser Europastandard som hot


NAB, TV-bolaget NBC och hemelektronikindustrins organisation CEMA (Consumer Electronics Manufacturers Association) säger i ett gemensamt pressmeddelande att standardförslaget som presenterades förra hösten skall antas. FCC har tidigare planerat ta detta beslut under 1996. En rad tunga systemleverantörer som utvecklat det digitala systemet för marknätet har också agerat senaste veckan mot Microsoft & Co.

NAB anger att om FCC inte tillstyrker den föreslagna USA-standarden för marknätet så blir det Europas konkurrerande digitala TV-standard som vinner på världsmarknaden. Europastandarden är klar, både industri och länder väljer då detta alternativ.

NAB organiserar USAs kommersiella TV-bolag vilka har en omsättning på cirka 230 miljarder kronor per år.

CEMAs medlemsföretag sålde för drygt 400 miljarder kronor 1995.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)