JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ATM sparar miljarder

Ericsson lockar nu telefonbolagen med miljardvinster i långdistansnäten.

Ericssons nya ATM-växlar, befintliga AXE-växlar samt routrar från det amerikanska datakombolaget Bay Networks integreras för att klara den tunga långdistanstrafiken för de viktigaste nättjänsterna i de fasta telenäten; telefontrafik, all Internettrafik och datatrafik enligt Frame Relay.



Om Ericssons visioner håller handlar det om stora besparingar för enskilda telefonbolag. De kan lägga ner några långdistansnät och flytta långdistanstrafiken till ett integrerat nät.

Tack vare den nya Internetstandarden MPLS (Multiprotocol Label Switching) klaras dessutom realtidsbaserade IP-tjänster vilket öppnar dörren för att införa tjänster som Internettelefoni i mycket stor skala.

Ericsson lanserade nyligen sina nya produkter vid CeBit-mässan.

- Ericssons produkter för telefoni via ATM blir tillgängliga under 1998. Detsamma gäller för Frame Relay. För MPLS kan det komma betaprodukter under 1998 och färdiga produkter 1999, säger Bengt Lagerstedt, produktansvarig för den nya ATM-växeln som heter AXD301.

Enligt Telias experter har ingen av Ericssons viktigaste konkurrenter; Nortel, Siemens, Lucent och Cisco, något motsvarande.

När Ericsson i höst kan uppvisa fungerande produkter så återstår att sälja dem. Idag finns inte en enda kund att uppvisa.

- Ericsson måste visa marknaden affärsmodeller och migrationsstrategier för att införa det nya ATM-nätet. Det är en av de viktigaste frågorna, säger Stig Persson, affärschef för bredband inom Telia Telecom.



Ett nät för all tung trafik


De fasta telenäten består normalt av accessnät som står nära abonnenten, lokala telefonväxlar och mindre routrar eller dataväxlar. För den långväga överföringen används särskilda transitväxlar i telefonnätet och så kallade backboneroutrar i IP-nät.

Ericssons avsikt är att skapa ett enda integrerat nät som tar hand om de tunga trafikflödena. De lokala telefonväxlarna och routrarna bibehålls men vid långdistansöverföring går trafiken via ATM.

Visionen är inte ny. Stridsfrågan gäller inte huruvida integrerade långdistansnät skall etableras utan vilken teknik som skall användas för ändamålet. Det finns konkurrenter som menar att den bästa lösningen är mycket snabba routrar, så kallade gigaroutrar, och andra Internetstandarder än MPLS.

MPLS är en ny teknisk lösning och den stora frågan är snarast i vilken utsträckning den slår igenom. Under överskådlig tid kommer det att finnas konkurrerande tekniker i långdistansnätet.

Att ATM passar telefonitrafiken är väntat. Det nya är att Ericsson menar att ATM även tar hem spelet i IP-näten, tack vare MPLS.

- Det finns en god möjlighet att MPLS blir den dominerande tekniken i tunga IP- nät för långdistansöverföring, säger Gunnar Wranne, ansvarig för affärsutveckling för datakom i Ericsson Telecom.



Sparar 90 procent


Ericssons nya snabba ATM-växlar och Bay Networks traditionella routrar kombineras i MPLS-näten. De två företagen redovisar en rad viktiga fördelar med MPLS; kostnaderna för nätutrustningen sänks enligt Bay Networks med upp till 90 procent jämfört med dagens produktgeneration.

Dessutom behövs färre växlar, och både dagens Internettjänster och realtidstjänster som Internettelefoni och TV-överföring klaras.

Ericsson och Bay Networks har startat ett globalt samarbete som innebär att Ericsson säljer de nya produkterna via sina marknadskanaler. Målgruppen är de stora telebolagen i världen som nu snabbt bygger ut sina IP-baserade nät.

Internetvärlden har i flera år diskuterat hur framtidens Internet skall byggas. Hösten 1997 kom Ericsson och Bay Networks överens om hur de ville kombinera ATM- växlar och routrar. I december 1997 föreslog de sedan att en helt ny standard, MPLS, skall införas av IETF, det organ som svarar för standardisering i Internetvärlden.

Efter tekniska prov i höst räknar de med att IETF fattar beslut om standarden och då skall Ericsson och Bay Networks börja sälja sina produkter. MPLS blir därefter en tung de factostandard på världsmarknaden om allt går enligt planerna.

- Vi är ganska säkra på att våra MPLS-produkter inom några år tar tio procent av världsmarknaden, idag innebär det cirka 300 miljoner dollar per år. Vi kan också få högre marknadsandelar, säger Sten Nordell, ansvarig för teknikstrategi i Bay Networks svenska dotterbolag.

Integrationen mellan AXE och ATM ger Ericsson möjligheter att stärka positionen i de 130 länder som har AXE i telenätet.

Tack vare denna integration kan telefonbolagen ta bort befintliga transitväxlar.

Integrationen fungerar så att APZ, styrsystemet i AXE, även styr ATM-växeln. APZ skickar kommando till ATM-nätet med begäran om kapacitet för transittrafik, allt beroende på efterfrågan från AXE-nätet. Mellan APZ och ATM-växeln finns en Ethernetförbindelse för signaleringen.

Experter i Ericsson tror att inom fem år har huvuddelen av transittrafiken flyttats till ATM hos de telefonbolagen som inför tekniken snabbast.

Göte Andersson



Tele och data samsas


I ett MPLS-nät samarbetar telekomvärldens ATM-växlar med Internetvärldens routrar. I centrum av nätet finns ATM-växlar och i ytterkanten finns routrar och båda är utrustade med programvara för MPLS-kommunikation.

Vid dagens IP-kommunikation, via traditionella routrar, tar en router emot ett paket, läser adressen, undersöker i routingtabellen vilken router som är bäst att välja med tanke på slutadressen. Paketet skickas vidare och nästa router upprepar proceduren till dess att paketet når adressaten.

MPLS fungerar enligt andra principer. När ett paket kommer till en MPLS-router så märks varje enskilt paket med uppgift om slutadressen. När paketet når en så kallad Label Switch Router (normalt en ATM-växel) så kan växeln särskilja destinationen för varje paket och skickar paketet vidare via en kretskopplad förbindelse. När paketet når den MPLS-router som står närmast destinationen tas märkningen bort från paketet och det skickas via närmaste router till destinationen.

GA

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)