JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 2 april 2020 VECKA 14
Det svenska företaget Blue2Space har tagit fram en radiolänk baserad på Bluetooth som har en räckvidd på cirka 1 000 meter. Länken ska kosta 6 000 kronor enligt företaget. Med sådana radiolänkar och lokala Bluetoothnät kan privata företag koppla ihop sina enheter och klara alla lokala data- och telefonitjänster med Bluetooth.
- Blue2Space skall vara nummer ett i världen när det gäller Bluetoothlänkar som klarar längre räckvidd. När Bluetoothlänkar klarar 600 till 1000 meters räckvidd så blir det revolutionärt, säger Hans-Peter Kurz, teknisk chef i företaget och en av grundarna av Blue2Space. Tidigare arbetade han för Ericsson.

Den långa räckvidden för Bluetooth nås med en smart antenn som sänder en riktad signal mot en fem grader stor sektor. Därmed blir det möjligt att höja räckvidden till tusen meter i stället för 10 eller 100 meter som är normalt. Bluetoothstandarden anger inte vilken antennteknik som skall användas och de flesta systembyggarna har utgått från en rundsändande antenn. Det Blue2Space gör är att de använder vanlig Bluetoothkretsar men en egenutvecklad riktad antenn. Därmed skapar företaget en radiolänk för punkt till punkt trafik.

Tack vare billiga massproducerade Bluetoothkomponenter så blir det möjligt att sätta ett mycket lågt pris på den nya länken.
Bluetooth klarar både telefoni och datakommunikation och kapaciteten per länk är 720 Kbit/s. En möjlig konkurrent är radionätsstandarden IEEE 802.11b. På avståndet en kilometer kommer 802.11b upp i 11 Mbit/s. Ett sådant paket kostar totalt 40 000 kronor enligt Nils Masgård som är återförsäljare av sådana nät för Lucent Technologies.

Det finns naturligtvis många företag som har behov av högre kapacitet och då behövs fibernät, men ett Bluetoothnät med 1 000 meters räckvidd och kapaciteten 720 Kbit/s ger mer än de 512 Kbit/s som Telias ADSL levererar.

Elektroniktidningen har talat med experter i Ericsson som menar att det rent tekniskt borde vara möjligt att utveckla en riktad antenn och åstadkomma de prestanda som Blue2Space lovar. Företaget redovisar däremot inte exakt hur systemet fungerar. Och det lär inte vara svårt för andra systemleverantörer att utveckla en motsvarande produkt.

Enligt den information Elektroniktidningen fått har även Ericsson haft förslag om att utveckla den nya länken, men företaget tackade då nej.

Blue2Space har idag drygt 30 anställda och ett 20-tal inhyrda konsulter som utvecklar den nya radiolänken och andra produkter för dess Bluetoothnät. Hittills har företaget investerat uppskattningsvis 40-50 miljoner i systemutvecklingen ägare är de tre grundarna Hans-Peter Kurz, Bo Henningsson och Richard Bohannan samt riskkapitalbolagen Företagsbyggarna, Nestor Venture Capital och 3G Capital Partnership.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)