JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 19 september 2020 VECKA 38
Palo Alto-baserade Translucent har påvisat elektroluminescens i kisel i rumstemperatur för telekom-våglängder och hävdar att detta är ett stort genombrott för framtida kiselteknik.
Translucent, ett amerikanskt dotterbolag till australiensiska forskningskoncernen Silex Systems, har påvisat elektroluminescens i rumstemperatur för telekom-våglängder. Elektroluminescens är en viktig förutsättning för att man ska kunna integrera elektronik- och optofunktioner i kisel. De lyckade försök som andra grupper har gjort har skett vid mycket låga temperaturer. Men Translucent hävdar att det då var i kiselformer som varken är kompatibla med dagens kiselchips eller framtidens teknologier.

Translucent hävdar att dess eget försök visar att avancerade fotonikkomponenter kan fås att fungera vid rumstemperatur, och det med en form av kisel som är såväl kompatibel med dagens massproducerade chips som med framtida kiselteknologier.

- Detta är ett viktigt steg framåt för vårt integrationsprogram för optiskt kisel. Målet är att utveckla optiskt aktiva komponenter, som en elektriskt driven kisellaser, som kan integreras med traditionella kiselchipa, säger Petar Atanackovic, Translucents vd till EETimes.

Arbetet är en del av det större EPIC-projektet (Electronics and Photonics Integrated Circuits), som financieras av det amerikanska militärteknikutvecklingsverket Darpa. 

Translucent gör också framsteg i utvecklingen av avancerade material som kisel på isolatorer, och kommer att börja testa dem för industrin i början av 2006. De substraten blir företagets första kommersiella produkter, och med alla patent man tar är planen nu att sälja licensrätter för tillverkningen.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)