JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 8 april 2020 VECKA 15
Image
Ulla Falk
Industrin har överlag inga större problem att ställa om till blyfri produktion och därmed uppfylla EU:s RoHS-direktiv. Det intrycket har Ulla Falk på Kemikalieinspektionen efter minimässan Blyfritt 2006.
- Mässan var väldigt, väldigt bra. Den motsvarade många dagars arbete för oss. Jag kände mig bara glad efteråt.

Så säger Ulla Falk på Kemikalieinspektionen, KemI, efter Blyfritt 2006 som gick av stapeln på Stockholmsmässan i onsdags. Hon är Kemikalieinspektionens ansvarige för RoHS-frågor, och det är hon som representerar Sverige i de relevanta EU-organen.

RoHS, Reduction of Hazardous Substances, är EUs direktiv för miljövänligare elektronik som träder i kraft 1 juli i år. Efter det datumet får ingen sälja elektronik inom EU som innehåller bly, kadmium och ett antal andra farliga ämnen.

- Vi fick många frågor på mässan, framförallt vad som gäller kring att sätta en produkt på marknaden och hur tillsynen av RoHS ska gå till. Folk vill veta vad som gäller, men verkar överlag inte ha några problem med omställningen. Industrin tar sitt ansvar, summerar hon.

Det är stor skillnad mot hur det var för något år sedan, då många frågade om direktivet verkligen var sanning, ifrågasatte dess relevans och framför allt var ute efter möjligheter att komma runt det.

- Sådana frågor får vi knappt längre, säger hon.

En del spörsmål på mässan rörde produkter i gråzonen som fått respit eller inte omfattas av RoHS. Ulla Falk håller med om att lagtexten inte alltid är glasklar.

- Juridiska texter kan alltid tolkas olika. Men i det här fallet har vi en vägledning från EU-kommissionen som vi tillämpar. Industrin verkar tycka att vi gör en resonabel och flexibel tolkning, säger hon.

Enligt henne känner numera industrin också väl till att det är Kemikalieinspektionen som svarar för RoHS-tillämpningen i Sverige, medan det är Naturvårdsverket som ansvarar för systerdirektivet WEEE, Waste of Electronic and Electrical Equpiment, som handlar om återvinning.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)