JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TI vill lägga rf i signalprocessorn

Signalprocessorer med rf-block är inte längre en utopi. Texas Instruments har planer på att utveckla en sådan krets för framtida mobiltelefoner.
–    Det är mycket troligt att vi integrerar rf-element med DSP:er i en CMOS-process, säger Jean-Marc Darchy, europaansvarig för DSP:er på TI till Electronics Weekly.

Det är förvärvet av det norska radiokretsföretaget Chipcon som har fått TI att väcka liv i gamla förhoppningar. Texas Instruments har redan tidigare tittat på att integrera rf-sändtagare och signalprocessor, men då blev slutsatsen att det var alltför opraktiskt rent tekniskt att realisera.

–    Men nu finns det inga flaskhalsar längre, menar Jean-Marc Darchy.

TI köpte Chipcon i december i fjol, så ännu är det för tidigt att säga hur Chipcons rf-CMOS ska integreras med TI:s digitala CMOS.  TI är dock övertygat om att processerna är kompatibla och att man framöver kommer att kunna baka in rf-funktioner med flera GHz i företagets digitala CMOS-process.

Chipcon har tidigare lanserat en Zigbee-sändtagare i CMOS. Fast TI siktar inte på Zigbee utan tänker sig att använda tekniken i andra tillämpningar – med stor sannolikhet handlar det om kretsar till framtida 3G-telefoner.

Enligt marknadsanalyser kommer 40 procent av sändtagarna i mobiltelefoner att vara tillverkade i CMOS år 2009. Flera företag tittar just nu på sådana lösningar, däribland storföretag som Philips och Infineon samt mindre specialister som Silicon Labs och Peregrine Semiconductor.


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)