JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskningstrio bygger fasväxlande minne
Forskare från IBM, Macronix och Qimonda har utvecklat ett fasväxlande minne. Därmed har ett stort steg tagits mot en ny typ av minne, snabbt som RAM, men icke flyktigt, hävdar företagen.
Forskargruppen, som sitter tillsammans i IBMs forskningslabb i USA, har lyckats skapa en första prototyp av ett fasväxlande minne. Minnet är ickeflyktigt, som ett flash, men det är mer än 500 gånger snabbare än dagens flashminnen. Dessutom drar det enbart hälften så mycket energi än ett flash då det skriver i en minnescell.

Prototypen som tagits fram är 3 x 20 nm. Det är betydligt mindre än vad som är möjligt att realisera i flashteknik och minnets förmåga att skala kommer att matcha halvledarindustrins krav fram till år 2015, hävdar forskargruppen.  
 
– Vårt resultat visar att fasväxlande minnen har en ljus framtid. Många minnesexperter anser att flashminnen kommer att få problem med att skalas inom en nära framtid. Det bör leda till att fasväxlande minnen kommer att bli mycket attraktiva i många tillämpningar framöver, säger T.C. Chen, på IBM Research.
 
Fasväxlande minnen spås ta plats i samma tillämpningar som dagens flashminnen, exempelvis datorer, digitalkameror och musikspelare.

Tekniska detaljer kring den nya minnestekniken kommer att presenteras på IEEE:s forskarmöte 2006 International Electron Devices Meeting som hålls i San Fransisco i veckan.

Även Intel och ST Microelectronics samarbetar kring fasväxlande minnesceller.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)