JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia utvecklar hem-3G med öppet gränssnitt

Nokia Siemens inledde i somras ett samarbete med Thomson för att ta fram sin version av 3G för hemmet, så kallad 3G Femto Home Access. Med det följer bolaget efter Ericsson som lanserade sin femto-lösning i februari, och brittiska 3Way Networks som var först ute med en kommersiell femtocell, bara några dagar före Ericsson.

Femtoceller är små basstationer, accesspunkter, som täcker en mindre yta och är tänkta att placeras i bostäder eller mindre kontor. De är kompatibla med GSM- och WCDMA-telefoner och innehåller dessutom WiFI och ADSL. Med dem kan en mobiloperatör försäkra sig om att få all tele- och datatrafik i området kring cellerna, i stället för att användarna har mobiltelefoner, fasta telefoner och bredbandsuppkopplingar från olika leverantörer.


En av poängerna med femtoceller är att operatörerna ska kunna erbjuda kunderna att i hemmet använda sin mobiltelefon till att ringa med samma taxa som med det fasta nätet.  

I sin satsning väljer Nokia Siemens standardiserade, öppna gränssnitt. Man introducerar ett nytt nätverkselement, Femto Gateway, som innebär att operatörerna inte behöver göra förändringar i sina egna nätverk, utan kopplas dit över ett standardiserat gränssnitt. Det gör också att operatörerna kan använda utrustning från olika tillverkare.

– Vi driver en nätverkslösning med standardiserade och öppna gränssnitt för att möjliggöra innovation och variation för femto-kunderna och deras utrustning, säger Ari Lehtoranta, chef för Radio Access, på Nokia Siemens Networks, i ett pressmeddelande. Man ska börja testa sin lösning i början av 2008, och kommersiella produkter är planerade till tredje kvartalet i 2008. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)