JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU stoppar Symbianprojekt
EU-kommissionen drar tillbaka planen på att investera 11 miljoner euro i operativsystemet Symbian. Så sent som för ett halvår sedan ville kommissionen se Symbian som ett europeiskt alternativ på mobiloperativsystemmarknaden.
I november drogs EU-projektet Symbeose igång (länk), med syfte att skapa ett europeiskt alternativ till Android och Apples Ios genom att modernisera Symbian.

EU-kommissionen bidrog med 11 miljoner euro, bland annat med motiveringen att 20 000 jobb i Europa var beroende av Symbian. Konsortiet bakom Symbeose, där bland andra Sony Ericsson och Nokia deltog tillsammans med ytterligare 22 akademiska och industriella partner, lovade ställa upp med lika mycket pengar.

Nu har dock EU-kommissionen dragit tillbaka sitt stöd. Huvudanledningen är förstås Nokias beslut att primärt satsa på Windows Phone 7 som plattform för sina smartmobiler, och fasa ut Symbian.

EU-kommissionens talesperson Carl-Christian Buhr säger via Twitter att projektet har kollapsat, och konstaterar samtidigt att inga pengar hittills har kommit från EU. Enligt teknikbloggen Engadget har Nokia också bekräftat att man dragit sig ur Symbeose. Nokia hävdar dock att dess beslut främst har att göra med sviktande intresse från andra aktörer, och vidhåller sin plan att leverera ytterligare 150 miljoner Symbianmobiler under de kommande åren.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)