JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Täta trådar ger töjbart batteriet

Täta trådar ger töjbart batteriet

Ett litiumjonbatteri som kan sträckas, böjas och vridas är vad två amerikanska forskare lyckats demonstrera. Batteriet kan driva en lysdiod i åtta till nio timmar innan det behöver laddas igen, hävdar forskarna som menar att de nu skapat en viktig pusselbit i sitt arbete kring böjbar elektronik.
Under sex år har Yonggang Huang och John Rogers, som arbetar på de två Chicagobaserade universiteten Northwestern University och University of Illinois, forskat kring böjbar elektronik.

Sedan tidigare har de utvecklat en teknik, döpt till pop-up, som fungerat för att skapa töjbar och vridbar elektronik. Arkitekturen bygger i stort på en matris av små kretselement anslutna med metalltrådar som kan förlängas – poppa upp. När matrisen sträck sträcks metalltrådarna men inte själva kretselementen.

Tekniken fungerar däremot inte då man vill skapa ett batteri eftersom den kräver mycket utrymme mellan komponenterna. Ett batteri måste packas tätt om det både ska vara litet och kraftfullt.

Istället har forskarna nu placerat en mängd batterielement mycket tätt, sida vid sida. Dessa förbinds med långa, tätt lindade, metalltrådar.

– Trådarna ger flexibiliteten. När vi sträcker batteriet så rullas de vågiga sammanlänkade ledningarna upp, lite som ett garnnystan som lindas upp. Vi kan sträcka ganska rejält och fortfarande ha ett fungerande batteri, förklarar Yonggang Huang.

Vid en demonstration har man satt fast batteriet på en armbåge. Trots att armen böjts och sträckts på vanligt sätt har batteriet fortsatt att mata en lysdiod utan problem.

Enligt forskarna kan den nya metoden skapa batterier som kan sträckas upp till 300 procent av batteriets originalstorlek och laddas åtminstone 20 gånger. Därmed är det en viktig pusselbit i deras arbete då batterierna i framtiden även tros kunna användas inuti människokroppen. Där skulle de exempelvis kunna användas för att registrera hjärnvågor och hjärtats aktivitet.

I tisdags publicerade Nature Communications resultatet i artikeln "Stretchable batteries with self-similar serpentine interconnects and integrated wireless recharging systems." (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)