JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel testar kodkomprimering

IntelIntel testar kodkomprimering

30 procent minne hoppas Intel spara på processorchipet med ett nytt komprimerat binärkodsformat. Kompilatorn komprimerar koden som sedan dekomprimeras i hårdvara direkt i processorn. IBM misslyckades med att introducera motsvarande teknik för femton år sedan..
Intel presenterade tekniken i somras, och tidskriften Processor Watch har nu skrivit en artikel (bakom betalvägg) som reder ut hur den fungerar.

Analytikern Linley Gwennap påpekar att tekniken inte riktigt motsvarar Arms Thumb-instruktioner. Dessa är en extra instruktionsuppsättning medan Intel komprimerar befintliga x86-instruktioner.

Med mindre minneskrav för binärkoden sparas yta på chipen och energi vid exekveringen. CPU:n behöver inte modifieras eftersom dekomprimeringsenheten – som använder 20 000 grindar i Intels FPGA-demonstration – stoppas in mellan denna och minnet.

I en skarp version räknar Intel med att dekomprimeringen använder 3 µW/MHz.

Binärkodskomprimering är i sig inget nytt, med sköts typiskt av mjukvara och används för att spara sekundärminne.

IBM lanserade hårdvarudekomprimering av binärkod till sin arkitektur PowerPC 1998. Men tekniken, som kallades Codepack (läs mer om den i Elektroniktidningens arkiv), fick inget genomslag, enligt Processor Watch.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)