JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth tar över från Zigbee
Bluetooth, den trådlösa standarden från Lund, tar för sig på marknaden för hemautomation. Om bara ett par år kommer Bluetooth att ha passerat dagens marknadsledande standard Zigbee.
Det spår det brittiska analysföretaget ABI Research i en ny rapport.

Zigbee och Z-Wave är de två mest kända kommunikationsprotokollen för det som i dag kallas Internet of Things och som framför allt handlar om trådlös styrning av utrustning i hemmen, typ belysning och värme.

Zigbee är den dominerande tekniken inom den öppna radiostandarden IEEE 802.15.4.

Z-Wave är det andra stora protokollet för strömsnål styrning av hemautomation.

Men den teknik som kommer med stormsteg, tack vare sin starka ställning inom smarta elektronikprylar, är Bluetooth Low Energy-protokollet, BLE. Det är en del av Bluetooth 4.0, som använder det licensfria frekvensområdet på 2,4 GHz.

Enligt ABI-analytikern Dan Shey gynnas Bluetooth av den snabba tillväxten av smartphones och surfplattor, som mer och mer tar över som fjärrkontroll för hemautomationen.

Bluetooth Low Energy kommer att växa snabbare än någon konkurrerande teknik inom området ”Home Automation” och kommer att passera Zigbee redan 2015 och finnas i 133 miljoner enheter 2018, enligt ABI Research.

Historien om Bluetooth är intressant ur ett svenskt perspektiv. Grunden till standarden var ett projekt på Ericsson Mobile Communications ECS i Lund under 1990-talet.

Projektet hette i början MC Link, men 1997 inleddes ett samarbete med Intel och utvidgades med fler stora elektronikföretag, IBM, Toshiba och Nokia bland andra.

Namnet Bluetooth dök upp i huvudena på de vikingatidsintresserade forskarna när man spånade lämpligt namn på tekniken. Den danske vikingakungen Harald Blåtand var känd som en stor talare och duktig att få människor att enas och tala med varandra, skriver Wikipedia in sin Blåtandshistoria.

Och symbolen/logotypen för Bluetooth är de stiliserade runtecknen för H (ett x) och B - Harald Blåtand.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)