JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förstärkt verklighet lindrar fantomsmärta

Förstärkt verklighet lindrar fantomsmärta

Elektroder på huden istället för spegelterapi, läkemedel, akupunktur och hypnos kan lindra den kraftiga smärta som en människa som förlorat en arm eller ben annars ofta upplever i den saknade kroppsdelen. Metoden, kallad förstärkt verklighet (augmented reality) har utvecklats på Chalmers.
Normalt behandlas fantomsmärta med spegelterapi eller virtuell verklighet. Spegelterapi innebär att hjärnan luras att tro att en saknad arm eller ben finns kvar genom visuell återkoppling till hjärnan, medan virtuell verklighet (virtual reality) är ett modernare koncept av spegelterapi. Båda metoder är baserade på rörelser hos den friska armen eller benet.

Dagens metoder fungerar för vissa patienter, men långt från alla. De kan heller inte användas om en person mist båda armar eller båda ben.

Chalmersforskaren Max Ortiz Catalan har därför utvecklat en ny metod för att behandla fantomsmärtor efter amputationer. De elektriska signalerna i musklerna fångas upp av elektroder på huden. Signalerna översätts till armrörelser. Patienten ser sig själv på en skärm med en inlagd virtuell arm, som han eller hon styr med sina egna muskelsignaler i realtid.

– Vår metod är unik eftersom muskelsignalerna hämtas från stumpen som finns kvar efter den förlorade kroppsdelen, och används i ett system för förstärkt verklighet, säger Max Ortiz Catalan.

Hittills har metoden testats på en patient som har haft svåra fantomsmärtor i 48 år. Genom åren har han aldrig varit helt smärtfri. Efter en tids behandling med den nya metoden har smärtorna minskat drastiskt och nu har patienten perioder helt utan smärta,

– Det finns flera effekter i det här systemet som skulle kunna vara orsaken till smärtlindringen. Dels återaktiveras områden i hjärnan som behövs för rörelser i den amputerade armen. Dels får patienten visuell återkoppling som lurar hjärnan att tro att det finns en arm som tar emot hjärnans rörelsekommandon. Han upplever sig själv som en helhet, där den förlorade armen är tillbaka, förklarar Max Ortiz Catalan

Nästa steg är en klinisk studie av behandlingsmetoden, som Chalmers utvecklats i ett samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborgs universitet och företaget Integrum.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)