JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Fiber av en halvledande polymer, utvecklad för solceller, kan användas för att växa ny mänsklig vävnad. Det har forskare vid Linköpings universitet, Chalmers och Universitetssjukhuset i Linköping kunnat visa.
– Materialet, som är en halvledande polymer kallad TQ1, utvecklades från början för organiska solceller. Men vi har lyckats processa det till att bli ett mikrofibröst material, som en matta av fibrer där vi både kan studera och stimulera tillväxten av vävnad, förklarar Daniel Aili, universitetslektor vid avdelningen för molekylär fysik vid LiU.

Målet med forskningen är att på sikt kunna ersätta skadade organ och vävnad med ny som odlats fram från kroppsegna celler.

En intressant egenskap med det nya materialet är att fibrerna även lyser, vilket betyder att det går att följa cellernas tillväxt inne i levande vävnad.

– Fibrerna är fluorescerande och lyser i ett våglängdsområde där vi kan se och följa implantatet genom vävnaden. Det har hittills varit ett problem med mjuka biomaterial att vi inte kunnat se hur de interagerar med levande celler och vävnad och vad som händer med materialet över tid.

Forskningen har utförts i ett samarbete mellan forskare vid Linköpings universitet, Chalmers och Universitetssjukhuset i Linköping. Resultatet har publicerats i Advanced Functional Materials.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)