JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Österrikiska Ams har brottats med sin affärsidé under flera år. Det är tufft att vara mellanstor och förlita sig på asic- och foundryverksamhet, så på senare tid har företaget accelererat. På mindre än två år har Ams köpt sex sensorföretag. Målet är att växa och att erbjuda sensorlösningar ingen annan matchar.

På kort tid har Ams gått från drygt 2 000 anställda till över 8 000 – en tillväxt som ligger i linje med nye vd:n Alexander Everkes ambition.

Alexander Everke

– Antingen går du stort eller så går du hem, säger Alexander Everke, Ams vd sedan mars förra året.

Sagt och gjort. I juni förra året köpte Ams brittiska Cambridge CMOS Sensors som utvecklar gassensorer för att övervaka miljön liksom ir-sensorer. En månad senare köpte företaget tyska Mazet, speciallist på färg- och spektralsensorer.

Strax innan dessa köp slukade Ams NXP:s monolitiska CMOS-sensorer för miljötillämpningar samt Cmosis, specialist på bildsensorer i CMOS.

Under det senaste året har företaget dessutom hunnit med att bocka av ytterligare tre företag från inköpslistan: Incus Lab som är starkt inom aktiv brusreducering, Heptagon som vet hur man kapslar optiska lösningar samt Priceton Optronics som utvecklar ytemitterande lasrar (VCSEL, vertical-cavity surface-emitting laser) som exempelvis kan nyttjas för avancerad 3D-avkänning.

När Alexander Everke intog vd-stolen förra våren lovade han att företaget ska växa 30 procent årligen under de kommande tre åren. Nu skruvar han upp tempot.

– Vi ska växa med över 40 procent per år, och det kommer vi att klara, säger han.

Tillväxtstrategin bygger på att flytta tyngdpunkten från kretstillverkning upp i värdekedjan – att erbjuda hård- och mjukvaruplattformar baserade på de egna sensorteknikerna.

För Ams handlar det om att erbjuda avancerade sensorlösningar inom fyra kärnområden: opto, avbildning, miljö och audio.

– Genom att vi själva har expertis inom flera sensortekniken kommer vi i framtiden även att kunna erbjuda små, hårt integrerade kretsar eller moduler med multipla sensorer inuti.

Vid Ams huvudkontor i Österrikes näst största stad, Graz, har företaget en egen fabrik specialiserat på analogt. Samtidigt har Singapore seglat upp som en viktig hub.

I Singapore tillverkar Ams optiska sensorer. Under det senaste året har företaget investerar rejält i verksamhet i området. Dels har företaget köpt Heptagon – kapsligsspecialisten med bas i Singapore – dels planerar Ams för ytterligare expansion både vad gäller forskning, utveckling och tillverkning i Singapore.

Det betyder inte att Ams nobbar de största, som TSMC, UMC och Global Foundries.

– Vi vill äga värdekedjan men vi behöver inte göra allt, förklarar Alexander Everke.

För att belysa vad han menar tar han en biosensor som exempel. Där ingår en Cortex-M4-kärna licensierad från Arm.

– När maskininlärning i framtiden blir viktigt i sensorlösningar kan vi komma att licensera en hårdvaruaccelerator och antingen utveckla egen kod eller lägga ut den uppgiften.

Idag har Ams begränsad memstillverkningen. Inom detta gebit lyser dock expansionsplanen med sin frånvaro.

– Vi har ingen plan för mems, säger Alexander Everke. och tillägger:

– Att veta vad man inte ska göra är lika viktigt som att veta vad man ska göra. Vi ser så många möjligheter att stärka vår portfölj, vilket också innebär att vi ser att Ams kontinuerligt kommer att förändras under de kommande tio åren, säger han.

 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)