JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 19 januari 2020 VECKA 03

Biltillverkaren Volvo är ett av de bolag som tillsammans satsat fyra miljoner euro i det finska uppstartsföretaget Forciot. Företaget har utvecklat töjbar elektronik som bland annat kan mäta kraft, balans, vikt och tryck men också ersätta knappar och reglage i exempelvis en bil.

Forciot grundades i december 2015 av forskare från Tammerfors universitet och personer från industrin. Målet är att kommersialisera en form av tryckt och elastisk elektronik som kan användas för kroppsnära produkter men också i industriella tillämpningar.

Själva sensorn är uppbyggd av tunna lager med olika elektriska egenskaper. Dessutom används ledande bläck som trycks med lämpliga mönster för att skapa sensormatrisen.

Förutom sensorn har företaget också utvecklat utläsningselektronik och algoritmer som kan tolka utsignalerna och omsätta dem till exempelvis kraft, tryck, balans eller någon annan storhet. Det går också att använda sensorn som inmatningsenhet för att ersätta knappar och andra reglage.

Systemet uppges vara självkalibrerande under hela livstiden.

I och med att sensorn är elastisk kan den integreras med andra material. Företaget har bland annat ett samarbete med däcktillverkaren Nokia.

För att komma vidare med kommersialiseringen tar företaget in 4 miljoner euro i en finansieringsrunda som leds av tyska Heraeus. Även Volvo är med via sitt riskkapitalbolag Volvo Cars Tech Fund. Hur mycket de olika företagen satsar är dock inte offentligt.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)