JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vad krävs för Industri 4.0?

Det tyska näringsdepartementet har tillsammans med branschorganisationen ZVEI gjort ett försök att bena ut vilka krav man måste ställa på system och anläggningar för att de ska fungera i smarta fabriker, det som brukar kallas Industri 4.0. Resultatet presenteras i rapporten ”Which criteria do Industrie 4.0 products need to fulfil?”

Rapporten listar och motiverar olika krav och villkor som gäller idag, om fem år och om tio år. Likaså ger den exempel på några produkter.

Författarna går igenom kraven och ser hur produkterna uppfyller dem. Det är bland annat en skruvdragare från Bosch och en programvara från ABB kallad Field Information Manager som används för att konfigurera och diagnosticera handhållna apparater i fält.

För att visa vad som krävs för att produkterna ska fungera i sammanhanget Industri 4.0 utgår tyskarna till stor del från internationella standarder som finns idag, eller där utveckling pågår. En vinkling som kanske känns ovanlig ur ett svenskt perspektiv, flera av standarderna är inte heller så kända här, skriver Svensk Elstandard som tipsar om rapporten.

Förutom den internationella arkitekturmodellen för smart industri, RAMI 4.0, nämns några standarder som finns idag. Till att börja med krävs en gemensam grammatik och ett gemensamt uttryckssätt så att komponenter, maskiner, anläggningar och IT-system ska förstå varandra.

Rapporten pekar i första hand på IEC 61360 (i Sverige SS-EN 61360), som har en koppling till eCl@ass och den öppna databasen IEC CDD. Intressant att notera är att den färska IPC-standarden Connected Factory Exchange, CFX, inte nämns i rapporten (länk).

Rapporten kan laddas ned här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)