JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Internet ger ny roll åt ingenjörernas fack
Centralstyrning och nattmanglingar är ute. Karriärplanering, kompetensutveckling och webbförmedlad tekniktrendsinformation är inne. Verksamheten hos ingenjörsfacken SIF och CF håller på att byta karaktär.


- Trygghet idag är att ha rätt kompetens i rätt tid. Där ligger anställningsbarheten, säger Caroline Söder, chef för yrkes- och medlemsgruppsenheten på industritjänstemännens fackförbund SIF.

Fackförbunden för ingenjörer håller på att ompröva sin roll. Från att ha sett sig som företrädare för ett kollektiv tycks de se sig allt mer som uppbackare av medlemmarna som individer. Inte minst gäller det att se till att medlemmarna i varje stund är så kunniga att de är eftertraktade.

- Vi utvecklar ett interaktivt kompetens- och karriärutvecklingscentrum som del av webbsajten, säger Caroline Söder.

Ett annat exempel på hur SIF försöker förnya sin verksamhet är en "yrkesakademi". Den ska skapa forum, både på webben och i verkligheten runt om i Sverige, för diskussioner om saker som påverkar arbetslivet, till exempel elektronisk handel.

- Syftet är att bygga broar mellan universitet, facket, företagen och medlemmarna för att i tid diskutera vilken påverkan som förändringar i omvärlden kan ha på till exempel kompetensutvecklingen.



Vill bli kunskapsbärare


Även Jöran Tjernell, ordförande i Civilingenjörsförbundet, CF, tror att verksamheten håller på att röra sig från kollektiva lösningar mot individuella.

- Vi ska ut och jobba i verkligheten på ett mer handgripligt sätt, säger Jöran Tjernell.

- Från att tidigare ha satsat mycket på förhandlingar måste vi nu lägga resurser på att se hur folk jobbar, hur de vill ha det och vad vi kan göra för dem.

- Vi besöker medlemmarna ute på företagen och frågar vad de har för förväntningar.

Jöran Tjernell tror exempelvis att facket kan spela en roll som kunskapsbärare mellan företag. Som i Volvo-Fordaffären, där svenskarna plötsligt möter en utländsk ledningskultur. Där kunde CF bidra med erfarenheter från bland annat sammanslagningen mellan Asea och Brown-Boveri.

- Internationella frågor och kompetensfrågor kommer ju mer och mer.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)