JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grunewald börjar i köket
Hela informationssamhället kommer snart till ett kök nära dig. Med bredband, smarta kylskåp, hemterminaler och en rad nya tjänster kan vi alla få kontroll på allt från matleveranserna till ventilationen.

Per Grunewald, vd för E2 Home, leder den utvecklingen.



I en förort någonstans utanför en svensk storstad bor Louise. Hon har två barn och ett heltidsjobb.

Louise tillbringar mycket tid i köket. Där tar hon också de flesta beslut som rör hushållets ekonomi.

Samtidigt, inne i stan, jobbar Per Grunewald på E2 Home. Louise är en av de viktigaste personerna i hans liv - faktiskt för hela företaget.

Fast hon finns inte på riktigt.

- Vi har skapat Louise för att vi behövde en "design personia", en fiktiv avnämare av alla tjänster och produkter vi jobbar med. Vi har beskrivit hennes dag, och utifrån de visionerna börjar vi, säger han.



Morgondagens kök


Per Grunweald är i grunden civilingenjör från Chalmers, men har hela sitt yrkesliv sysslat med marknadsfrågor i olika chefspositioner på Electrolux.

Sedan nyår basar han för E2 Home - det företag som Ericsson och Electrolux drog igång vid årsskiftet för att ta fram morgondagens kök. Eller bli en "global ledare inom köksbaserade plattformar för vardagsanvändande av elektroniska hushållstjänster", som den officiella visionen lyder.

Och det är Louise som ska visa vägen till detta mål.

- Allt vi gör utgår från hennes behov. Hon vill ha överblick över sitt liv, kunna påverka och styra sitt hem, både från köket, från jobbet och när hon är ute och reser.

- Vi har kokat ned detta till tre frågor: vad har hänt, hur är läget just nu, och vad kommer att hända. Vi ska ta fram tjänster och produkter som ska kunna svara på de frågorna. Och Louise ska kunna använda tjänsterna var hon än befinner sig.

- Förhoppningsvis blir hennes vardag också lite roligare när hon slipper lägga så mycket tid på livets måsten.

Vad är det då för tjänster som Louise kan tänkas använda? I förstone handlar det om relativt enkla saker, som en synkroniserad familjekalender, möjlighet till e- handel och att planera måltider. Nästa steg blir säkerhet, där lås, dörrar och larm är inkopplade till systemet. Här spelar Ericssons hemkommunikationscentral Ebox en viktig roll. Framöver vill Louise också måhända slippa köpa hushållsutrustning, utan i stället köpa dess tjänster. Kanske betala per tvätt i stället för att köpa en ny tvättmaskin.

Föga förvånande anser E2 Home att det är köket som är hemmets hjärta.

Rent statistiskt tillbringar Louise 40 procent av sin vakna tid där, och tar då 75 procent av de beslut som påverkar hushållsekonomin. Köket är därför den plats som all styrning utgår från i E2 Homes vision.

- Man kan tänka sig flera olika klienter, terminaler för styrningen. Förmodligen sitter en av dem i kylskåpet, ungefär som Screenfridge.

Screenfridge är det kylskåp med dator i dörren som Electrolux lanserade i höstas. I höst ska den bli en verklig produkt, i liten upplaga.

- Men Screenfridge är bara ett alternativ. Någon form av radiobaserad terminal, en webbplatta eller så, tror vi också på.

- Många av tjänsterna kommer Louise förstås också att kunna använda från sin pc eller mobiltelefon.

Trots Screenfridge, Ebox och de egna tjänster Per Grunewald skissar på så ser han främst E2 Home som en integrator av utbudet från en mängd olika aktörer.

- Det finns massor av färdigutvecklade tjänster på Internet som vi ska försöka göra mer användbara.

En stor del av kommunikationen kommer också att ske mellan apparaterna, utan mänsklig inblandning.

- Här har vitvarubranschen traditionellt inte legat i frontlinjen. Alla fabrikat har byggt sina egna system - så kan vi inte ha det, säger han.

Öppna standarder är därför ett krav - E2 Home är engagerat i en förening som kallas Osgi, Open Service Gateway Initiative, som sätter standarder inom detta område. Osgi bygger vidare på Java, Jini och en hel del andra standarder. De inbyggda system som E2 Home gör för att få vitvaror att kommunicera med varandra ska samtliga bygga på Osgi.



Kanske fingeravtrycksläsare


Ett annat krav är säkerheten. Samtidigt som Louise måste vara säker på att alla system fungerar får ingen annan än hon själv och hennes familj komma åt hemmet. Här ska E2 Home ta fram de lösningar som krävs för autenticering och identifiering. Per Grunewald vill inte avslöja hur det ska gå till, men utesluter definitivt inte biometriska metoder som fingeravtrycksläsare.

Ytterligare ett viktigt villkor är tillgängligheten. "Always on" gäller i högsta grad - allt ska vara i drift jämt och inga lösenord eller minutlånga starttider får sinka Louise.

- Svarstiderna får inte vara längre än 0,2 sekunder, säger han.

E2 Home är idag 15 personer starkt, och till jul siktar man på att vara ett femtiotal. Pappa och mamma - Ericsson och Electrolux - har satsat 75 miljoner på att få igång verksamheten, en investering som uppenbarligen är gjord på lång sikt.

- Idag finns en embryonisk marknad i USA och här i Norden och i USA. Vi räknar med att marknaden tar fart någon gång 2003-2005.

- Fast vi har faktiskt en order för leverans redan nästa år.

Då ska Louise flytta in i ett av JM Byggs nybyggen. Till dess får hon husera på mässor och i sinnet hos alla på E2 Home.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)