JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nutek delas - nya myndigheter skapas
Den omorganisation av Sveriges forskning som annonserats av utbildningsminister Thomas Östros får godkänt. De flesta reaktionerna är positiva.


- Vi slipper plottrigheten och det kommer att bli lättare att ta upp nya forskningsområden. Det går inte längre att skylla ifrån sig om det hamnar saker mellan stolarna, säger Ericssons forskningsdirektör Bernt Ericson.

Frågan om hur svensk forskning ska organiseras och finansieras har utretts och debatterats i flera år. De förslag som nu lagts fram för riksdagen följer riktlinjerna i två utredningar, av KTHs rektor Anders Flodström respektive Karolinska institutets rektor Hans Wigzell.

Förslagen innebär att en rad myndigheter läggs ner. Forskningspengarna ska istället samlas i tre nya forskningsråd och en särskild FoU-myndighet. Antalet finansiärer minskar, vilket ska göra det enklare att kraftsamla inom angelägna forskningsområden.

Kärnan i den nya organisationen blir det nya Vetenskapsrådet som ska ansvara för grundforskning inom alla områden. Detta får bland annat ett ämnesråd för naturvetenskap och teknik. Det innebär en hopslagning av verksamhet inom Teknikvetenskapliga och Naturvetenskapliga forskningsrådet.

Den tillämpade och industrinära forskningen ska skötas av den nya FoU- myndigheten, som tar över forskningen inom Nutek, Kommunikationsforskningsberedningen, samt delar av Rådet för arbetslivsforskning.

Hur pengarna ska fördelas mellan myndigheterna avgörs först i höstens forskningsproposition.



En ansvarig minister


Utbildningsminister Thomas Östros får ansvar för samordningen. Han blir ansvarig för alla de nya myndigheterna, även de som ligger under andra departement.

På Nutek är man nöjd med nyordningen, som ska träda i kraft vid årsskiftet.

Generaldirektör Per-Ola Eriksson poängterar att man inte tänker tappa tempo.

- Tvärtom, vi kommer att fatta en hel del beslut som sträcker sig flera år fram i tiden, och som de nya myndigheterna får ärva, säger han.

Sven-Ingmar Ragnarsson på Nutek, som håller i många elektronikfrågor, är också nöjd.

- Det är en välmotiverad uppstrukturering. Systemet för sektorsforskningen stärks, säger han.

Chalmers rektor, Jan-Eric Sundgren, är mer kritisk. Han ser en risk att den tekniska forskningen får stryka på foten.

- Jag är orolig för att teknikvetenskapen hamnar i kläm när allt samlas i en myndighet. Det behövs mer pengar till grundläggande teknikvetenskaplig forskning i Sverige. Jag märker redan en viss oro i forskarled, till exempel inom datalogi.

Marie Wahlström

Adam Edström

Marie Wahlström är reporter på Ny Teknik

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)