JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altitun ska göra lasrar i Mitels renrum
Altitun i Kista har nu en bred serie justerbara laserkretsar klar, och miljonbeställningarna trillar in. Nu tar företaget över ett av Mitels renrum i Järfälla för att bygga en produktionslina.

Samtidigt planeras en nyemission på 250 miljoner kronor.



Man skulle kunna säga att det går strålande för Altitun, Kistaföretaget som har utvecklat kommunikationslasrar med justerbar våglängd. Sedan starten 1997 har företaget vuxit till 45 medarbetare, och till kommande årsskifte ska siffran vara uppe i närmare 100.

De första volymbeställningarna har kommit, och Altitun hyr nu in sig i det renrum i Järfälla där kanadensiska Mitel tidigare har producerat CMOS-kretsar. Renrummet är på 700 kvadratmeter.

- Det är enormt smidigt, säger Altituns vd Lennart Ramberg. Och fort går det, vilket är jätteviktigt.

De första lasrarna från Järfälla ska vara klara före årsskiftet. I mitten av nästa år ska kapaciteten nå en takt som motsvarar 20 000 enheter per år, och även därefter är en ökning möjlig. Priset per enhet ligger idag runt 25 000 kronor vid större volymer.

Altituns omsättning kommer alltså att räknas i hundratals miljoner kronor.

För att stärka marknadsföringen håller Altitun nu på att skaffa sig ett säljkontor i Milano. Sedan tidigare finns kontor Kalifornien, North Carolina och i Storbritannien. För att finansiera det hela ska företaget göra en emission för att få in 250 miljoner kronor nytt aktiekapital. Förra året tog man in drygt 80 miljoner.

Altitun är inte ensamt om att göra avstämbara lasrar, men säger sig vara ledande. Några stora teleutrustningsföretag har konkurrerande produkter.

- Dessbättre är det inte så tekniskt avancerat, det vi har sett hittills, säger Lennart Ramberg, som ser positivt på att andra företag erbjuder liknande produkter.

- Mindre konkurrens hade inte varit bra, för då skulle tekniken uppfattas som udda.

Med Altituns teknik kan våglängden hos varje laser i nätverket fjärrstyras. Det gör att bandbredd kan styras till de delar av nätet där så krävs för tillfället - "bandwidth-on-demand".

Lokalerna Altitun hyr ska inte förväxlas med de där Mitel fortsätter producera optokomponenter.

Alexander Kristofersson



Nätverkskretsar för miljarder




Två tunga företagsköp med anknytning till optiska nät - Giga och Xros - sätter Altituns verksamhet i perspektiv.


Processorjätten Intel köper den danska kretskonstruktionsfirman Giga för motsvarande nära 11 miljarder kronor.

Giga gör komponenter för snabba nätverk, exempelvis laserdrivare och multiplexerare. Företaget har ingen egen fabrik. Det har 80 anställda i Danmark och omsatte 160 miljoner kronor 1998.

Kanadensiska Nortel köper det kaliforniska företaget Xros (uttalas Kaiross) för 28 miljarder kronor. Xros utvecklar en heloptisk växel byggd på kiselbaserade mikrospeglar. Ljuset måste inte omvandlas elektroniskt så näten blir snabbare och mer "transparenta" för olika hastigheter och protokoll.

Marknaden för optiskt växlade system kommer att växa från 4,7 miljarder kronor i år till 130 miljarder kronor år 2004, tror prognosfirman Pioneer Consulting.AK

Se även s 10 "Optokampen hårdnar".

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)