JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verktygen som planerar FPGA-kretsar
Verktygsleverantören Synplicity lanserar två nya verktyg med starka kopplingar till syntesen.


Att ledningsfördröjningar stjäl mer tid än grindar är inget nytt i asicvärlden. Nu börjar samma problem dyka upp i programmerbara logiska kretsar, som ju också tillverkas i allt finare processgeometrier. Därför lanserar verktygsleverantören Synplicity två nya verktyg, det ena för ytplanering - floorplanning - och det andra för uppdelning - partitioning - av en konstruktionsbeskrivning på flera kretsar.

Nyckelordet för nylanseringarna är inbyggd - embedded:

- Vi har byggt in ytplanering och partitionering i syntesprocessen, säger Jeff Garrison, produktchef på Synplicity.

Ytplaneringsverktyg, alltså hjälpmedel för att styra hur logiken placeras på kislet, har funnits för asicar i flera år. Men HDL Floorplanner är det första kretsoberoende ytplaneringsverktyget på FPGA-marknaden. Jeff Garrison menar att hjälpmedlet inte alls efterliknar föregångarna bland asicverktygen, och skillnaden ligger just i den intima kopplingen till syntesen.



Klicka och dra


Verktyget är avsett för tidskritiska tillämpningar, och för stora kretsar. Det verkar på registernivå och låter konstruktören klicka på avsnitt i HDL-koden och dra dem till önskat ställe i det grafiska användargränssnittet.

Användaren får tack vare synteskopplingen återmatning om timing, hur stor del av kretsen som utnyttjas och möjligheterna för ledningsdragning - routability. Verktyget skickar dessutom automatisk information till hjälpmedlet för placering och ledningsdragning.

Synplicity utlovar upp till 20 procent snabbare kretsar, som dessutom blir färdiga fortare eftersom det blir betydligt lättare att göra placering och ledningsdragning. Hittills stöds Alteras Flex10K-familj samt Xilinx XC4000- och Virtexfamiljer.

HDL Partitioner har ett grafiskt användargränssnitt för att interaktivt dela upp stora konstruktioner på flera FPGA-kretsar. Även här erbjuds "dra-och-släpp"- kommandon samt snabb återmatning av exempelvis timing.

De båda nykomlingarna bygger på Synplicitys syntesverktyg Synplify. De betatestas nu, i juni ska produkten finns tillgänglig på marknaden.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)